Torsdag 18 Aug
Stockholm

Bageriet sålde n-bollar: "Är ett svenskt ord"

Bageriet har fått stark kritik för att ha använt rasistiskt uttryck.
1 av 2
Bageriet har fått stark kritik för att ha använt rasistiskt uttryck. Foto: Faksimil Facebook
Det ursprungliga inlägget som nu har ändrats.
2 av 2
Det ursprungliga inlägget som nu har ändrats. Foto: Facebook

Kunder rasar mot bageriet för att de hade utlyst en tävling i hur mycket en "n-boll" väger.

Kommentera (55)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

VÅRGÅRDA. Lindströms Bageri i Vårgårda har fått massiv kritik på sin Facebooksida för att under gårdagen ha utlyst en tävling.

Tävlingen gick ut på att gissa vikten på en chokladboll – något de själva har benämnt med n-ordet: "Gissa vikten på negerbollen, den som är närmast eller spot on vinner just denna delikatess

Kritiken lät inte vänta på sig.

"Ursäkta mitt ordval nu, men vad fan är det för fel på er? Pinsamt av ett företag. Hoppas ert lokalsamhälle bojkottar er totalt", skriver en person.

"Ja, man undrar verkligen vilka färger som ingår i Lindströms bageris färgskala: Svart, vit,. n..... Tycker att ni ska börja sälja knasbollar också, för det verkar ni ju ha gott om", skriver en annan.

– Nä, men vi har alltid kallat det negerboll här i Vårgårda, det har inte hetat något annat. Jag tycker att det är tråkigt att man ska behöva ändra ett svenskt ord, säger Marko Taipale, ägaren till bageriet, till Nyheter24.

Men kan du förstå kritiken?

– Ja visst kan jag kanske göra det. Men jag tar också illa upp. Varför måste vi ändra oss hela tiden? Varför kan inte de anpassa sig? Ordet "neger" är ju ett svenskt ord.

Det är ett rasistiskt uttryck, så känns inte det osmakligt att använda det?

– Säger man ordet "neger" till en mörkhyad människa så är det en helt annan sak och det är rasistiskt. Jag associerar inte det till något och jag kränker ingen människa. I min mening så är negerboll en delikatess och vi har alltid sagt så.

Det är många ord som vi sa förr som vi inte använder i dag eftersom det kränker människor, kan du inte känna att det är dags för en förändring?

– Det är mycket möjligt att det är så, men jag tycker att det är onödigt att ändra sig för en sådan sak. Det är inte i mina ögon som rasismen sitter, det är mottagaren som får det till något dåligt.

Men i och med att vita inte har tolkningsföreträde i frågan så borde det väl vara upp till svarta människor att avgöra det?

– Jag förstår situationen som den är i dag men för oss är det bara en kondisbit.

Hur kommer ni nu att ta det vidare?

– Vi kommer inte sälja några n-bollar, utan det får bli c-bollar, chokladbollar, då, avslutar Taipale.

.....

Fotnot: Efter att Nyheter24:s reporter intervjuat Marko Taipale valde bageriet att backa och be om ursäkt på sin facebooksida: "vem kunde väl ana att det skulle vara så laddat".

Kommentera (55)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.