Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

De vill höja skatten på alkohol och tobak – med sex miljarder

För att finansiera sin budget vill allianspartierna bland annat höja skatten på alkohol och tobak – samtidigt är man överens med regeringen om migrationspolitiken.

Emil Källström (c), Anna Kinberg Batra (m), Erik Ullenhag (fp) och Jakob Forssmed (kd) presenterade i dag Alliansens budget.

Temat på den presskonferens som de fyra allianspartierna höll idag på förmiddagen var vikten av att hålla ordning i finanserna, och hur pass välskött den svenska ekonomin är efter åtta år av alliansstyre.

I sin skuggbudget, som ska läggas som motförslag till Socialdemokraternas budget, lade Alliansen tyngdpunkt på att underlätta för företag och att fortsätta på den förra regeringens tankar om till exempel valfrihet i välfärden.

Vill höja med sex miljarder

För att uppnå överskott i statsbudgeten planerar alliansen bland annat att höja tobaks- och alkoholskatten med sammanlagt sex miljarder kronor fram till 2018. 

Detta för att ta itu med folkhälsoproblemen, skriver alliansen i sin budgetmotion.

Är överens med regeringen om pengar till invandring

Men när de fyra partierna fick frågor om hur Sverigedemokraterna kommer att ställa sig till bugdeten så blev svaret mer otydligt. Däremot kommer inte alliansens budget att skilja sig från regeringens när det gäller satsningar på migration och integration.

– Vi skiljer oss i princip inte mot regeringen vad gäller kostnader för migration och integration, sa moderaternas Anna Kinberg-Batra under presskonferensen.

Tycker du det är rätt att höja skatten på alkohol och tobak?

Mer:

Tiggare får betala för sin plats – men inte till organiserade ligor