Stockholm

De vill höja skatten på alkohol och tobak – med sex miljarder

Emil Källström (c), Anna Kinberg Batra (m), Erik Ullenhag (fp) och Jakob Forssmed (kd) presenterade i dag Alliansens budget.
1 av 3
Emil Källström (c), Anna Kinberg Batra (m), Erik Ullenhag (fp) och Jakob Forssmed (kd) presenterade i dag Alliansens budget. Foto: TT Bild
2 av 3
. Foto: TT Bild
3 av 3
. Foto: TT Bild

För att finansiera sin budget vill allianspartierna bland annat höja skatten på alkohol och tobak – samtidigt är man överens med regeringen om migrationspolitiken.


Läs mer

Temat på den presskonferens som defyra allianspartierna höll idag på förmiddagen var vikten av atthålla ordning i finanserna, och hur pass välskött den svenskaekonomin är efter åtta år av alliansstyre.

I sin skuggbudget, som ska läggas sommotförslag till Socialdemokraternas budget, lade Alliansentyngdpunkt på att underlätta för företag och att fortsätta påden förra regeringens tankar om till exempel valfrihet i välfärden.

Vill höja med sex miljarder

För att uppnå överskott istatsbudgeten planerar alliansen bland annat att höja tobaks- ochalkoholskatten med sammanlagt sex miljarder kronor fram till 2018. 

Detta för att ta itu med folkhälsoproblemen, skriver alliansen i sinbudgetmotion.

Är överens med regeringen om pengar till invandring

Men när de fyra partierna fick frågorom hur Sverigedemokraterna kommer att ställa sig till bugdeten såblev svaret mer otydligt. Däremot kommer inte alliansens budget attskilja sig från regeringens när det gäller satsningar påmigration och integration.

– Vi skiljer oss i princip inte mot regeringen vad gäller kostnader för migration och integration, sa moderaternas Anna Kinberg-Batra under presskonferensen.

Tycker du det är rätt att höja skatten på alkohol och tobak?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.