Så gör vakterna skillnad på "fint" och "fult" klädda människor

"Vi behandlar alla lika", säger ordningsvakter när de går fram till en man i trasiga kläder och ber honom flytta sig. Mannen i fina kläder lämnar de dock oberörd, enligt STHLM Pandas sociala experiment.


STHLM Panda har filmat i Stockholms tunnelbana för att se hur ordningsvakter reagerar olika på människor – sett till deras yttre.

Konrad Ydhage lägger sig först på golvet i tunnelbanan iklädd så kallade fina kläder. Därefter kommer han i trasiga kläder och sätter sig på golvet.

Direkt kommer två ordningsvakter fram och ber honom flytta på sig. När han hade fina kläder iakttog de bara och gick därifrån, enligt STHLM Pandas sociala experiment.

– Eftersom att vi gjort tidigare experiment med dessa slitna kläder har jag märkt att det är stor skillnad på hur man blir behandlad jämfört med när man bär vanliga kläder. Det är väldigt tråkigt då jag alltid har betett mig på samma sätt som när jag haft vanliga kläder på mig, säger Konrad Ydhage till Nyheter24, och fortsätter:

– Det var kanske rätt av vakterna att säga åt mig att inte sitta på golvet, då det kanske är sådana regler som gäller. Dock borde man ju behandla även personer som är finklädda på samma sätt i så fall.

Se klippet här:

Videon är ett socialt experiment gjort av STHLM Panda. Inspelningen kan inte ses som representativt för ordningsvakternas arbete.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du människor blir behandlade olika sett till det yttre?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.