Så gör vakterna skillnad på "fint" och "fult" klädda människor

Publicerades: 25 Nov 2014, 12:29, Uppdaterades: 25 Nov 2014, 16:23

"Vi behandlar alla lika", säger ordningsvakter när de går fram till en man i trasiga kläder och ber honom flytta sig. Mannen i fina kläder lämnar de dock oberörd, enligt STHLM Pandas sociala experiment.


STHLM Panda har filmat i Stockholms tunnelbana för att se hur ordningsvakter reagerar olika på människor – sett till deras yttre.

Konrad Ydhage lägger sig först på golvet i tunnelbanan iklädd så kallade fina kläder. Därefter kommer han i trasiga kläder och sätter sig på golvet.

Direkt kommer två ordningsvakter fram och ber honom flytta på sig. När han hade fina kläder iakttog de bara och gick därifrån, enligt STHLM Pandas sociala experiment.

– Eftersom att vi gjort tidigare experiment med dessa slitna kläder har jag märkt att det är stor skillnad på hur man blir behandlad jämfört med när man bär vanliga kläder. Det är väldigt tråkigt då jag alltid har betett mig på samma sätt som när jag haft vanliga kläder på mig, säger Konrad Ydhage till Nyheter24, och fortsätter:

– Det var kanske rätt av vakterna att säga åt mig att inte sitta på golvet, då det kanske är sådana regler som gäller. Dock borde man ju behandla även personer som är finklädda på samma sätt i så fall.

Se klippet här:

Videon är ett socialt experiment gjort av STHLM Panda. Inspelningen kan inte ses som representativt för ordningsvakternas arbete.

/
/
Relaterat
Tror du människor blir behandlade olika sett till det yttre?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Spökgarn ska städas bort från svenska vatten

Frankrike i chock efter knivdådet

2 timmar sedan
Läget är fortsatt kritiskt för de fyra barn som attackerades av en man i Annecy. Gärningsmannen har uppehållstillstånd i Sverige, men hade enligt den franske inrikesministern nekats asyl i Frankrike.

Expert om migrationspakten: En urvattnad framgång

3 timmar sedan
EU:s medlemsländer har slutligen enats om en framtida asyl- och migrationspolitik. Det har varit oenighet sedan flyktingkrisen 2015. Det är en stor förhandlingsframgång i dag, säger Bernd Parusel, expert på EU:s migrationspolitik.

USA stoppar all mathjälp till Etiopien

3 timmar sedan
USA:s biståndsorgan Usaid har stoppat all mathjälp till Etiopien, efter att en intern utredning visat att livsmedelsbistånd avsett för miljoner hungriga människor har förskingrats i "utbredd" skala.

Ilija Batljans bolag gick back 510 miljoner

3 timmar sedan
Ilija Batljan Invest, som är storägare i krisande fastighetsbolaget SBB, gick 511 miljoner kronor back under årets första kvartal. Det framgår av bolagets delårsrapport som släpptes på torsdagskvällen, och kan jämföras med en förlust på 246 miljoner första kvartalet 2022.

Uppåt på Wall Street – men Gamestop rasade

3 timmar sedan
Pilarna pekade uppåt på börserna i New York på torsdagen. Bra gick bland annat teknikjättarna som backade dagen innan.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.