Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kille, 15, vill vara lucia – stoppas av skolan

- 26/11/2014, 11:53 -
Eleverna är upprörda över rektorns beslut att säga nej till kille som Lucia.
1 av 2

Eleverna är upprörda över rektorns beslut att säga nej till kille som Lucia.

Privat/TT Bild/Montage

Erik Davis är ordförande för elevrådet på skolan.
2 av 2

Erik Davis är ordförande för elevrådet på skolan.

Privat

Rektorn och lärarna vägrar låta en kille vara lucia: "Pensionärerna förväntar sig ett traditionsenligt luciatåg".

Det började redan förra året.

Eleverna på Duveds skola ville förnya sig, våga tänka nytt och tänka om. De ville ha en kille som lucia. Men lärarna och rektorn sa nej direkt.

Det var ett förslag som till en början var lite på skämt. Men i år är det på fullt allvar.

– Många säger att det är ett trams att vi vill ha en kille, men det är seriöst, säger elevrådets ordförande, 15-årige Erik Davis, till Nyheter24.

Ska vara "traditionsenligt"

Men rektorn och lärarna säger fortfarande nej.

Anledningen? Det ska vara "traditionsenligt".

– Vi har ett allmänt luciafirande där allmänheten kommer, allt från äldre pensionärer till yngre och de förväntar sig ett traditionsenligt luciafirande, säger rektor Börje Kristiansson, till Nyheter24.

Något Erik och de andra eleverna inte kan förstå.

– Saken är den att en kille inte ens får en chans att vara det. Från början var det inte ens någon tjej som ville vara. Men oavsett vad så ska det inte spela någon roll, säger han och fortsätter:

– Syftet med lucia är att man hedrar en lucia, det ska inte spela någon roll om det är en tjej eller kille.

Kritik för tråkiga luciatåg

– Skolan har tidigare fått kritik för att göra tråkiga luciatåg. Det här skulle vara en bra förändring, att låta en kille vara Lucia.

Men både rektorn och musikläraren säger nej, något som tidigare uppmärksammats av ÖP.

– De sa nej ganska direkt och förklarade att det var för att de som skulle sitta i kyrkan inte skulle förvänta sig att det var en kille som var Lucia och de skulle ta vårt luciatåg oseriöst för att det inte var det de förväntade sig, säger 15-åriga Isabella Aguirre, som går i samma klass, till Nyheter24.

– Men ingen av oss tjejer i nian ville vara lucia. 

Elevrådet vill ha en kille – skolan lyssnar inte

Erik som är ordförande för elevrådet berättar att han tog upp frågan om att ha en kille som lucia redan förra veckan. 

– Det är så töntigt att stanna kvar i bubblan att det ska vara en tjej. 

Han menar att det borde vara ett demokratiskt beslut. Att alla som vill vara lucia ska få skriva upp sig på en lista och att det därefter ska röstas. 

– Men vi får ingen chans att påverka, vi får inte ens rösta om det. 

När Nyheter24 pratar med rektor Börje Kristiansson menar han att det är bra att eleverna bildar opinion och att "det är ju bra om de vill bryta den traditionen".

Men du sätter stopp för det?

– Det är kort om tid nu, vi har redan informerat alla om luciafirandet och då förväntar de sig som sagt ett traditionsenligt firande. Man bryter inte en tradition över en natt.

Så du står du fast vid din åsikt?

– Min och personalens åsikt om att det ska vara lucia enligt traditionen ja, med stöd ifrån skollagen, säger Kristiansson.

Eleverna fortsätter kämpa

Erik säger att eleverna kommer att fortsätta att kämpa för sin sak. För att luciafirandet ska förnyas och att lucia ska väljas genom en demokratiskt process. 

– Det är lite oklart hur det kommer att bli. I nuläget ser det ut som att bara ena nian kommer att ha ett luciatåg. Egentligen brukar klasserna ha ett gemensamt, men nu kommer bara ena klassen att göra ett. Musikläraren säger att vår klass inte kommer att ha ett. 

– Rektorn mötte mig precis i korridoren och sa att vi kanske ska ha ett till elevråd. Jag vet inte hur det kommer att bli.

Tycker du en kille kan vara lucia?