Att shoppa eller inte shoppa – det är frågan.
1 av 2
Att shoppa eller inte shoppa – det är frågan. - Foto: TT
Enligt WWF skulle vi i alla fall behöva 3,7 jordklot om alla i världen levde som oss.
2 av 2
Enligt WWF skulle vi i alla fall behöva 3,7 jordklot om alla i världen levde som oss. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

En köpfri dag – för att uppmärksamma överkonsumtion

Lagom till att julhandeln kommit igång firas En köpfri dag – dagen då vi uppmanas att handla genom att inte handla alls.


Hur viktig är miljön egentligen?

"Många konsumenter tänker på miljö- och hållbarhetsaspekter när de julhandlar. 50 procent anger att det är viktigt eller mycket viktigt vid köp av julmat. Motsvarande siffra för julklappar är 38 procent", skriver Svensk Handel i den julrapport de presenterade i oktober i år.

I dag lördag 29 november är det återigen dags för En Köpfri Dag, Buy Nothing Day, som årligen firas av miljontals människor världen över sista lördagen i november. 

Uppmärksammar överkonsumtion

Dagen är en internationell kampanj som startade 1992. Den kan beskrivas som en motreaktion till vårt shopping- och konsumtionssamhälle, med syftet att motverka dagens slit och släng-kultur och uppmärksamma alternativ för hållbar och långsiktig konsumtion.

– Det är ett tillfälle att ta upp och uppmärksamma överkonsumtion och problemen som det skapar, säger Linus Pettersson, talesperson för En Köpfri Dag, till Nyheter24.

"En symbolhandling"

Men då lönen nyss landat på många svenskars konton och med julen precis runt hörnet kan man lätt börja tvivla på om dagen kommer göra någon märkbar skillnad.

–  Det är mer av en symbolhandling. Vi märker ett ökat intresse och även om den totala konsumtionen fortsätter att öka så har konsumtionsökningen avtagit och det märks att det finns en ökad medvetenhet, säger han.

Så vad kan man bli rik på om man nu inte ska konsumera för att bli rik på saker?

– Att hyra ut saker, tycker jag verkar bra. Hyr, byt, låna ut, köp begagnat, det är det vi förespråkar. Det handlar inte om att vi ska gå tillbaka till stenåldern, som många verkar vara rädda för, utan om att ändra logiken, säger Pettersson.

Och kanske är det dags att vi på riktigt ser över vår konsumtion – enligt en rapport från WWF som släpptes i år skulle det nämligen krävas 3,7 jordklot om alla i världen levde som oss svenskar.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du låta bli att shoppa i dag?
Tack för din röst!