Tisdag 20 Apr
Stockholm

För få kvinnor i Kalle Ankas jul

Kalle Anka vinner inga jämställdhetspriser.
Kalle Anka vinner inga jämställdhetspriser. Foto: Faksimil

Det är allt annat än jämställt i Kalle Ankas jul.

Kommentera (44)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Kalle Ankas jul

Att titta på Kalle och hans vänner under julen har varit tradition i över 50 år. På varje julafton sedan 1960 har programmet sänts i SVT. Originalprogrammet hette "From All of US to All of You" och hade premiär i USA 1958.

Varje år bänkar sig omkring 3,5 miljoner tittare framför tv:n för att traditionsenligt se "Kalle Anka och hans vänner önskar God jul".

Men trots att nya inslag årligen tillkommer och andra faller bort är det en sak som tycks bestå – bristen på kvinnliga karaktärer och repliker.

Ojämn könsfördelning

Konsultföretaget Gendertimer i Malmö har nyligen gjort en mätnining där det konstaterar att i årets kanske mest sedda program medverkar 293 manliga karaktärer, men bara 22 kvinnliga. 

Företaget, som mätt alla traditionella klipp i julaftonens Kalle Anka, har även funnit att fördelningen av repliker mellan manliga och kvinnliga karaktärer är minst lika dålig. De kvinnliga replikerna motsvarar så lite som åtta procent.

– Vi vill inte att alla manliga karaktärer ska klippas bort. Men vi tycker att det är viktigt att det här uppmärksammas, säger Fredrik Eklöf på Gendertimer till SVT/TT.

Askungen är även det enda klipp där kvinnor tar initiativ och aktivt åstadkommer någonting – det vill säga syr en klänning åt Askungen.

Felaktiga föreställningar

Eklöf förklarar att studien var intressant och rolig att göra då vi människor vanligtvis tror att alla talar ungefär lika länge när vi interagerar, exempelvis på ett jobbmöte:

– Men mäter man talartiden så upptäcker man att kvinnor talar betydligt mindre än deras manliga kolleger. Det var ur den iakttagelsen som idén om att mäta de kvinnliga och manliga karaktärerna i Kalle Anka-programmet uppstod, säger han till SVT.

Kommentera (44)
Kopiera länk
Dela