Alina och Chirena får bo i Anton-Alexanders lägenhet till efter nyår då de ska åka hem till Rumänien.
Alina och Chirena får bo i Anton-Alexanders lägenhet till efter nyår då de ska åka hem till Rumänien. - Foto: Anton-Alexander Lukeniuk

Tiggarna hade ingenstans att bo – då lånade han ut sitt hem

När tiggarna Chirena och Alina ringde till Anton och sa att de inte hade någonstans att bo, tvekade han inte på att låna ut sin lägenhet.


LULEÅ. – Jag tänkte att "tänk om jag varit i samma sits". Det är sjukt kallt, jag har kompisar jag kan bo hos i stället, säger Anton Lukeniuk till Nyheter24.

Han har sett rumänerna Chirena och Alina sitta utanför butiker i staden sedan mitten av oktober. Anton, som själv kan rumänska, började en dag att prata med dem. Han fick då höra att de är här för att få ihop pengar till att bygga ett hem i Rumänien till dem och deras två små barn, som för tillfället befinner sig hos släktingar i Spanien.

– Chirena frågade om jag visste om något jobb, säger Anton.

Det visste han dock inte, men han gav dem sitt nummer så att Chirena och Alina kunde ringa om det var någonting. Och i måndags fick han ett samtal.

– De hade ingenstans att bo längre. De skulle bli utkastade från sitt nuvarande hem som kommunen ordnat för tillfället. 

Kändes självklart att hjälpa

Då bestämde sig Anton för att låna ut sin lägenhet och själv bo hos kompisar. 

– Så nu bor de där. Det kändes självklart att jag skulle hjälpa dem, jag vet hur kallt och djävligt de har det. 

Startat insamling

Chirena och Alina ska nu bo där till efter nyår. Samtidigt har Anton startat en insamling som han skriver om i ett Facebookinlägg. Pengarna ska gå till tiggarna så att de kan resa från Sverige utan att behöva använda pengarna de själva fått ihop, så att de kommer närmare sin dröm om ett hus. 

– Det går bra, vi är uppe i 15 000 kronor nu.

Flera personer har berömt honom för hans initiativ. Han hoppas nu att han kommer att inspirera andra. Samtidigt menar han att språket hade betydelse. 

– Vi kunde ju prata med varandra, det gjorde det hela enklare. Jag kunde förstå deras situation på ett annat sätt.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

C: KU-anmäler Kristersson och Pourmokhtari

Bjuder in alla partiledare om hot mot EU-val

Statsminister Ulf Kristersson (M) bjuder in alla partiledare till ett möte med det Nationella säkerhetsrådet för att informera om risken för otillbörlig påverkan inför EU-valet i juni.

Miljöpartiet KU-anmäler Bohlin

Miljöpartiet KU-anmäler ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M). Detta efter hans agerande i samband med att en anställd avskedades från Energimyndigheten.

Storm slår hårt mot Ukrainas sköra elsystem

Tiotusentals människor är utan ström i Ukraina sedan starka stormvindar och skyfall lett till ytterligare skador på landets energiinfrastruktur.

Samband mellan sprängningar utreds – kvinna dog

Åklagare ser samband mellan den dödliga explosionen i Storvreta och sprängningar i Hässelby respektive Linköping i september. Ärendena utreds nu ihop.

10 yrken där du får jobb direkt – och lön på upp till 35 000 i månaden

Det är lågkonjuktur, men det betyder inte att det är nattsvart på arbetsmarknaden för det. Nyheter24 listar tio yrken där möjligheterna till jobb är stor.