Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ytterligare en moské attackerad

- 26/12/2014, 17:15 -
Polis utanför den första moskén som vid 13-tiden på juldagen sattes i brand.

Polis utanför den första moskén som vid 13-tiden på juldagen sattes i brand.

Pontus Stenberg/TT

UPPDATERAD. Ännu en moské attackerades i Eskilstuna natten till fredag. En fönsterruta krossades och övriga har nu spikats igen, enligt uppgifter till Nyheter24.

ESKILSTUNA. Polisen bekräftar nu att en okänd gärningsman ska ha krossat ett fönster till lokalen, som är belägen bara några hundra meter från moskén i Eskilstuna som totalförstördes i en anlagd brand på juldagen.

Hussein Abdirizak sitter i kommunfullmäktige, är engagerad i Trygga Eskilstuna, som är Eskilstuna kommuns lokala brottsförebyggande råd, och har efter branden fått agera talesperson för moskén i Eskilstuna.

Han berättar för Nyheter24 om den nya händelsen: 

– Det är Al Rahman-moskén som har attackerats. Den ligger också i Nyfors. Någon har slagit sönder en ruta, säger han och fortsätter:

– Jag var där alldeles nyss och såg att moskéstyrelsen har täckt för alla fönster med bräder. Det ser ut som om vi vore i krig, säger Abdirizak och skrattar till.

Ingen misstänkt

Lars Franzell, förundersökningsledare vid Eskilstunapolisen, bekräftar även för Expressen att man genomfört en teknisk undersökning på platsen efter att man upptäckt händelsen på morgonen.

Polisen har ännu ingen misstänkt för den första branden. Man utreder nu om händelserna har någon koppling till varandra, skriver Expressen

Säpo inkopplade

Sedan torsdagskväll har Säkerhetspolisen även deltagit i arbetet. Under fredagen bekräftade Säpos presschef Sirpa Franzén att de nu kopplats in i utredningen kring brandattacken.

– Det här är ett allvarligt brott. När man ser den här typen av brottslighet kan det finnas politiska motiv bakom, säger hon till Nyheter24.

Uppdatering: 

På fredagskvällen tog polisen tillbaka uppgifter om att branden i den första moskén skulle vara anlagd, rapporterar Ekot. Vittnesmål om att ett föremål som startat branden ska ha kastats in har nämligen inte gått att bekräfta.

– Det var en muntlig uppgift som yttre befäl fått på plats, strax efter branden, säger Lars Franzell till Ekot.