Polis utanför den första moskén som vid 13-tiden på juldagen sattes i brand.
Polis utanför den första moskén som vid 13-tiden på juldagen sattes i brand. - Foto: Pontus Stenberg/TT

Ytterligare en moské attackerad

UPPDATERAD. Ännu en moské attackerades i Eskilstuna natten till fredag. En fönsterruta krossades och övriga har nu spikats igen, enligt uppgifter till Nyheter24.


ESKILSTUNA. Polisen bekräftar nu att en okänd gärningsman ska ha krossat ett fönster till lokalen, som är belägen bara några hundra meter från moskén i Eskilstuna som totalförstördes i en anlagd brand på juldagen.

Hussein Abdirizak sitter i kommunfullmäktige, är engagerad i Trygga Eskilstuna, som är Eskilstuna kommuns lokala brottsförebyggande råd, och har efter branden fått agera talesperson för moskén i Eskilstuna.

Han berättar för Nyheter24 om den nya händelsen: 

– Det är Al Rahman-moskén som har attackerats. Den ligger också i Nyfors. Någon har slagit sönder en ruta, säger han och fortsätter:

– Jag var där alldeles nyss och såg att moskéstyrelsen har täckt för alla fönster med bräder. Det ser ut som om vi vore i krig, säger Abdirizak och skrattar till.

Ingen misstänkt

Lars Franzell, förundersökningsledare vid Eskilstunapolisen, bekräftar även för Expressen att man genomfört en teknisk undersökning på platsen efter att man upptäckt händelsen på morgonen.

Polisen har ännu ingen misstänkt för den första branden. Man utreder nu om händelserna har någon koppling till varandra, skriver Expressen

Säpo inkopplade

Sedan torsdagskväll har Säkerhetspolisen även deltagit i arbetet. Under fredagen bekräftade Säpos presschef Sirpa Franzén att de nu kopplats in i utredningen kring brandattacken.

– Det här är ett allvarligt brott. När man ser den här typen av brottslighet kan det finnas politiska motiv bakom, säger hon till Nyheter24.

Uppdatering: 

På fredagskvällen tog polisen tillbaka uppgifter om att branden i den första moskén skulle vara anlagd, rapporterar Ekot. Vittnesmål om att ett föremål som startat branden ska ha kastats in har nämligen inte gått att bekräfta.

– Det var en muntlig uppgift som yttre befäl fått på plats, strax efter branden, säger Lars Franzell till Ekot.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mjölkjätte hackad – stopp i produktionen

Folklistan: Skicka fångar till andra EU-länder

Folklistan vill se ett EU-direktiv som gör det lättare att skicka dömda för att avtjäna straff i fängelser i andra EU-länder.

Polisen i Kristinehamn rapporterar om trafikolycka

"Olycka på E18 mellan Karlskoga och Kristinehamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Svenskt nej till mer socialt i EU

Med EU-topparna Ursula von der Leyen och Charles Michel i spetsen konfererar EU-länderna om sociala frågor i belgiska La Hulpe i dagarna två.

Stockholm: Polisen rapporterar om brand

"Polis, ambulans och räddningstjänst är på väg till en lägenhetsbrand i Traneberg.", skriver polisen på sin hemsida.

Satt fängslad i 20 år – får 55 miljoner av staten

Viggo Kristiansen – dömd och sedermera frikänd för ett uppmärksammat mord på två flickor år 2000 – får 55 miljoner kronor av den norska staten.