Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svenskar tigger i Australien

En tredjedel av de som tigger i Melbourne är turister. De flesta är svenskar.
1 av 2

En tredjedel av de som tigger i Melbourne är turister. De flesta är svenskar.

AP

Turisterna utnyttjar också soppköken som egentligen är för hemlösa.
2 av 2

Turisterna utnyttjar också soppköken som egentligen är för hemlösa.

AP

Nyheter | 30/12/2014 12:25

Svenskar som backpackar tigger pengar för att dryga ut kassan enligt Australienska Frälsningsarmén. Och de utnyttjar soppköken för hemlösa.

Melbourne. I staden Melbourne är en tredjedel av tiggarna internationella turister . De flesta av dem är backpackande svenskar och tyskar som är under 30 år, säger Brendan Nottle från Frälsningsarmén till tidningen Herald Sun.

– Några av dem har en tajt budget och tycker att det är okej att tigga för att kunna dryga ut kassan, säger han och fortsätter:

– Invånarna vill ofta hjälpa, så vi har sagt att det är bättre att de ger mat än pengar om de vill hjälpa någon. 

Olagligt med tiggeri

Borgmästaren Robert Doyle vet om att det finns turister som tigger. Han säger att turisterna kanske inte vet att det är olagligt med tiggeri i delstaten och att man därför bör se till att turisterna får kontakt med de tjänstefunktioner de är i behov av. 

Utnyttjar soppkök för hemlösa

En hemlös man, Stephen Russell, säger att han går miste om pengar på grund av de tiggande turisterna. Han undrar varför turister som har råd med flygbiljett och boende är ute på gator och tigger. 

– Det är inte rättvist.

Dessutom utnyttjar turisterna soppkök som egentligen är för hemlösa, skriver Herald Sun. Svenska UD har dock hört att svenskar tigger i Australien, skriver Dagens Nyheter .