Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fler misshandlas på nyår: "Det är mycket folk och mycket sprit"

Nyår är inte bara glädjefyllt firande.
1 av 1

Nyår är inte bara glädjefyllt firande.

TT bild

Nyheter | 30/12/2014 19:31

Mer än dubbelt så många anmälningar om misshandel kommer in till polisen under nyårsnatten. Alkoholen är den stora boven mitt i festligheterna.

Nyår innebär inte bara god mat, festligheter, nyårslöften och hoppfullhet inför det stundande året. Det är även en dag då alkoholkonsumtionen lätt går överstyr.

– Det är mycket folk och mycket sprit, och det är så att ju fler människor ju mer oroligheter, säger kommisarie Lars Byström på länskriminalpolisavdelningen i Stockholm till Nyheter24.

Ökade misshandelsfall

En rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå, visar att nyår är den tid på året då flest personer utsätts för misshandel. 2013 anmäldes 457 fall under nyårshelgen, jämfört med julhelgen då 254 fall anmäldes.

– Sedan ser det väldigt olika ut om man jämför Stockholms City med en liten by i inre Norrland, säger Bylund.

Statistiken i Brå:s rapport speglar endast anmälda brott men kan trots det ses som en fingervisning för när och var polisinsatser behövs allra mest. 

Bra att vara försiktig

Småtimmarna pekas ofta ut som den mest riskfyllda tiden på dygnet, då risken att utsättas för misshandel är som störst. Till stor del beror det på att många befinner sig utomhus och rör sig runtomkring på stan och mellan krogar och uteställen.

Lars Byström säger att alkohol är roten till mycket elände men att det alltid är bra att vidta en allmän försiktighet.

– Man ska självklart vara allmänt uppmärksam och försiktig, men det gäller inte bara nyårsnatten utan samtliga kvällar och storhelger på året. Men uppstår oroligheter så gör det, och då är det svårt att skydda sig från det, säger Lars Byström och konstaterar:

– Det är som en trafikolycka, är olyckan där så är den.

Kommer du dricka på nyår?