Läkarna håller upp skyltar med texten: "Utan invandrare stannar barnakuten".
1 av 3
Läkarna håller upp skyltar med texten: "Utan invandrare stannar barnakuten". - Foto: Jonas Ludvigsson
Fotot visar hur personaluppsättningen egentligen ser ut på barnakuten på Örebro universitetssjukhus.
2 av 3
Fotot visar hur personaluppsättningen egentligen ser ut på barnakuten på Örebro universitetssjukhus. - Foto: Jonas Ludvigsson
"Våra utländska kollegor gör ett oerhört värdefullt jobb och skulle de sparkas ut ur Sverige så kommer det att märkas, och kännas".
3 av 3
"Våra utländska kollegor gör ett oerhört värdefullt jobb och skulle de sparkas ut ur Sverige så kommer det att märkas, och kännas". - Foto: Jonas Ludvigsson

Här står barnläkarna upp mot rasismen

Barnläkarna vill visa hur det skulle se ut om personalen med utländsk bakgrund försvann: "Utan invandrare stannar barnakuten"


– Vi är många på barnkliniken som har utländsk härkomst och det känns otäckt att tonläget mot invandrare skruvats upp. Våra kollegor med utländsk bakgrund gör ett oerhört värdefullt jobb och skulle de sparkas ut ur Sverige så kommer det att märkas, och kännas, säger Jonas Ludvigsson till Nyheter24.

Därför bestämde sig barnläkarna på Örebro universitetssjukhus att visa hur viktiga invandrare är för vården. Detta genom att ta två bilder. En bild där alla som arbetade den dagen är med. Och en annan bild där personalen med utländsk härkomst saknas och övriga håller upp varsin lapp med ord som bildar meningen: "Utan invandrare stannar barnakuten". 


Något behövdes göras

Jonas Ludvigsson säger att han tycker att klimatet mot invandrare och utlandsfödda har hårdnat – till exempel har uttalandet om att judar och samer inte är svenskar gjort honom upprörd. Dessutom har en av hans kollegor berättat om hur olustigt det känns med negativa uttalanden om invandrare.

– Det var då kände jag att något behövde göras för att visa hur mycket vi uppskattade våra kollegor. 

Påtaglig andel av läkare är utländska

Han har uppfattningen om att bilderna de tagit som visar hur personalstyrkan ser ut på andra sjukhus. 

– Mitt intryck är att en påtaglig andel av alla verksamma läkare har utländsk påbrå. 

Överväldigande reaktioner

Bilderna har han lagt upp på Svenska barnläkarföreningens Facebooksida. Och det är flera som hyllar initiativet, som även Expressen har uppmärksammat. Under lördagen är det 1028 personer som delat bilden. 

– Det har varit överväldigande och positiva reaktioner. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!