Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Misstänkt ebolasmittad hjälparbetare frisk

Natten till måndag lämnade den kvinnliga hjälparbetaren sjukhuset och infektionskliniken i Lund.

Natten till måndag lämnade den kvinnliga hjälparbetaren sjukhuset och infektionskliniken i Lund.

Stig-Åke Jönsson / TT

Nyheter | 05/01/2015 08:29

Den svenska hjälparbetaren som på söndagen flögs hem från Sierra Leone till Skånes universitetssjukhus i Lund har nu förklarats frisk.

LUND. Kvinnan lämnade sjukhuset under natten mot måndagen, uppger pressjouren på Region Skåne skriver Kvällsposten. 

Hon arbetade tillsammans med en annan svensk sjuksköterska med vård av ebolasjuka på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. 

Försiktighetsåtgärd

Enligt uppgifter till Sydsvenskan var hon med om en incident där en plasthandske gått sönder när hon vårdade sjuka. Hon evakuerades därför till Sverige som en säkerhetsåtgärd. Det ska ha rört sig om en platshandske som gått sönder när hon vårdade sjuka.

– Det här får ses som en försiktighetsåtgärd. Vi följer de riktlinjer som finns utarbetade, säger Håkan Miörner, Region Skånes smittskyddsläkare till Sydsvenskan under gårdagen.

Efter undersökning och provtagning på infektionskliniken på sjukhuset i Lund konstaterades hon frisk.

Ska utredas

Mattias Frick, medicinsk koordinator hos MSB, sa till Kvällsposten på söndagen att myndigheten nu kommer att utreda händelsen med hjälparbetaren internt för att ta reda på vad som hänt, hur och varför.

– Det är det viktigaste just att vi tar in all information så att det blir så bra som möjligt i framtiden. Att vi lär oss av detta.