Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Raseri när Netflix skuldbelägger offret för sexuella trakasserier

1 av 3

TT NYHETSBYRÅN

2 av 3

Twitter

Regissören Teresa Fabik och huvudrollsinnehavaren Amanda Renberg.
3 av 3

Regissören Teresa Fabik och huvudrollsinnehavaren Amanda Renberg.

TT NYHETSBYRÅN

Nyheter | 08/01/2015 17:31

Många kritiserar Netflix beskrivning av den svenska filmen Hip Hip Hora. Nu stämmer även regissören in i kritiken: "Den är präglad av exakt de värderingar som filmen tar upp och går emot".

Flera har reagerat på Netflix engelska beskrivning av den svenska filmen Hip Hip Hora. I beskrivningen står det att filmen handlar om "en 13-årig tjej som har druckit för mycket och därefter försöker att reparera sitt rykte när det dyker upp olämpliga bilder på henne i skolan". En kritiker som twittrat om filmen, till Nyheter24, menar att det är en förminskande beskrivning av händelseförloppet i filmen där huvudrollsinnehavaren utsätts för kränkningar och sexism.

– Det låter som att hon blir lite för full, däckar på en fest för att sedan märka att det tagits lite ”piniga fyllebilder” av henne. Netflix får det även att låta som att det är hennes fel att bilderna av henne tas, säger Astrid Boström till Nyheter24.

Filmen handlar om sexism

Dessutom menar Astrid Boström att huvudkaraktären inte försöker "reparera sitt rykte" utan finna ett sätt att leva vidare trots att folk klandrar och fryser ut henne. Att filmen handlar om något mycket större, nämns inte. 

– Filmen handlar om sexism och det är konstigt att det inte nämns i och med att det är ett klart och tydligt tema i filmen. 

Netflix har inte svarat på kritiken

Astrid kritiserar Netflix i en tweet som flera har spridit vidare. Men ingen på Netflix har svarat på kritiken. Även Nyheter24 har sökt Netflix utan resultat. 

Regissören håller med kritiken

Regissören av filmen, Teresa Fabik, håller med Astrid om kritiken. 

– Det är alltid svårt att beskriva en films handling i korta drag. Men just den här beskrivningen är särskilt olycklig eftersom den är präglad av exakt de värderingar som filmen tar upp och går emot, säger hon till Nyheter24.

Hon tillägger att hon sedan länge har gett upp att försöka styra hur hennes filmer ska uppfattas och framställas – hon skulle vara ständigt sysselsatt och irriterad, menar hon. Samtidigt är Teresa Fabik glad och smickrad över att Astrid anser att filmen är viktig.