Här är filmen som ska få tjejer att våga visa och älska sina bröst

Johanna har gjort en minidokumentär om bröst: "Om jag kan visa brösten på stan så kan fittbärare där ute våga gå utan bh".


Bara Bröst

Johanna Bladh är frilansjournalist och tidigare reporter på Nyheter24.

Bara Bröst är en kortdokumentär om var bröstkomplex kommer ifrån. Medverkar gör bland annat Li Thurfjell från bystigt.se, Joanna Ågren från Mirage retuschbyrå och Freja Lindberg

– Det är så tydligt att det finns ett så mycket starkare ideal kring fittbärares bröst än kring exempelvis killars snoppar. All ångest och alla komplex gör att många inte ens kan visa sina bröst för sin partner, säger Johanna Bladh till Nyheter24.

Johanna har gjort minidokumentären Bara Bröst – en film för att förstå var bröstkomplexen kommer ifrån.

– Det finns tre miljoner olika hjälpmedel för att få större, fastare bröst och för att dölja bröstvårtan. Hur många kuddar finns det för killar att stoppa in i kalsongerna? 

I dokumentären går Johanna ut på stan med en bild på sina egna, naturliga bröst, och en på ett par plastikopererade. Hon ber folk peka på vilka de föredrar, utan att berätta att ett av paren är hennes egna. Reaktionerna blir blandade.


– Jag blir verkligen irriterad. Ingen ska behöva höra att ens bröst är äckliga! 

Hur gick tankarna inför att visa upp dina egna bröst?

– Det är ju faktiskt bara bröst. Jag föddes såhär, och ser ut såhär. Varför skulle jag skämmas? Om jag kan visa brösten på stan så kan fittbärare där ute våga gå utan bh eller lämna lampan på när det är mysdags. 


"Vi måste se det större perspektivet"

Enligt Johanna har många reagerat positivt på filmen.

– Många, mestadel kvinnor, säger hur viktigt detta ämne är och hur lite uppmärksamhet det får. Samtidigt är det många som inte förstår. Som menar att bara för att just de känner sig bekväma med sina tuttar, så finns det inget problem. Men vi måste se det större perspektivet. Bröstnormen bidrar till kroppsångest och psykisk ohälsa. 

Hur gör vi för att förändra idealen?

– Jag är trött på retuscherade bilder som jag matas med varje dag, såväl mina vänner på Instagram som kändisar ska alltid se så perfekta ut. Vi måste ifrågasätta hur butikernas utbud och reklamer ser ut, säger Johanna Bladh och fortsätter:

– Skriv till butiker och fråga, fundera över varför du känner dig obekväm med din kropp och våga vägra filter. Hylla de företag och kändisar som kör oretuscherade modellbilder och öka fokuset på vad vi i stället kan göra med våra kroppar. Vi behöver en kroppsrevolution. Nu.

BH
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Johanna?
Tack för din röst!