Polisen varnar för drogen.
1 av 2
Polisen varnar för drogen. - Foto: TT/Polisen
Supermandrogen har fått sitt namn från den utstansade loggan på tabletten.
2 av 2
Supermandrogen har fått sitt namn från den utstansade loggan på tabletten. - Foto: Polisen

Polisen varnar för supermandrog – flera dödsfall redan inträffat

Den nya "supermandrogen" fortsätter att skörda offer. Nu varnar polisen för tabletterna.


Vid minst fyra dödsfall och tre överdoser under den senaste tiden har drogen varit den gemensamma nämnaren. 

– Obduktionsrapporterna är ännu inte klara, så om dödsfallen beror på enbart supermandrogen vet vi inte, säger Annika Ljung, inspektör på sektionen för utredning av narkotikabrott i Region Stockholm, till Nyheter24.

De inkomna fallen har haft extrema kramper, hög feber och blödningar ur näsa och mun.

– Om man vet att man har fått i sig den här drogen är det viktigt att ta sig till sjukhus eller ringa 112 så fort som möjligt, säger Ljung.

Liknar ecstasy 

Ljung påpekar också att man ibland inte märker av ovan nämnda symptom och att man alltså kan vara i fara trots att man inte känner av till exempel förhöjd kroppstemperatur eller kramper. 

Det rör sig om en ny form av ecstasytablett, men med den mycket starka substansen PMMA. Supermandrogen är mycket giftigare än vanlig ecstasy. Den ger inte heller samma euforiska känsla, vilket gör att användare ofta tar fler tabletter och lättare drabbas av överdos. 

Färgade tabletter med logga

Tabletterna är röda, rosa eller blå med supermanlogga. 

Brittisk media varnar dock för att tabletterna kan märkas om, för att inte väcka misstanke hos köpare. Något sådant verkar inte ha hänt i Sverige, än.

– Jag kan tänka mig att det kan hända. Det är säljarens marknad, om de inte får sålt tabletterna skulle de kunna märkas om, säger Annika Ljung. 

Polisen kan inte utesluta att tabletterna finns på flera ställen i landet. På sin nationella Facebooksida varnar polisen nu allmänheten.

"Hjälp till att förhindra fler dödsfall. Vi vill varna för en ny form av ecstasytablett som är i omlopp. Fyra personer har redan mist livet och tre drabbats av överdoser när de tagit den så kallade Supermandrogen som är stansad med supermanlogg", skriver de på Facebook.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.