Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bor du i Sveriges sämsta kommun?

- 18/01/2015, 17:42
Lysekil är Sveriges sämsta kommun.
1 av 3

Lysekil är Sveriges sämsta kommun.

TT NYHETSBYRÅN

Sollentuna är den bästa kommunen.
2 av 3

Sollentuna är den bästa kommunen.

Lars Pehrson

Gotlands län är sämsta länet.
3 av 3

Gotlands län är sämsta länet.

TT NYHETSBYRÅN

Om du bor i Lysekil så gör du det.

Enligt en undersökning som nyligen publicerades av Statistiska centralbyrån är Lysekil Sveriges sämsta kommun. Sollentuna däremot fick högst betyg av alla, med hela 68 poäng av maximalt 100. Lysekil lyckades bara skrapa ihop 37 ynka poäng. 

Möjlighet till arbete är viktigt

Fredrik Lundqvist är vice ordförande i Lysekils kommunfullmäktige. Han representerar Lysekilspartiet, som säger sig stå utanför höger– och vänsterskalan och istället vill "kunna erbjuda bättre service för alla invånare". Lundqvist tror att anledningen till de låga poängen är att det råder ett negativt klimat i kommunen.

– Jag trivs jättebra! Men den ekonomiska situationen är inte så bra, det är stressande, säger han till Nyheter24.

Han tror också att arbetsmöjligheterna kan vara en del av problemet. 

– De som flyttar hit vill ju jobba här. Inte alla orkar pendla till Göteborg, menar han.

    Gotlands län sämst

    I undersökningen frågades invånarna i kommunerna hur nöjda de var med helheten, om de skulle kunna rekommendera någon att flytta till kommunen. De frågades också om möjligheter till arbete och utbildning, bostäder, kommunikationer, kommersiellt utbud, fritidsmöjligheter och trygghet. 

    Totalt sett hamnade Hallands län i topp med 59 i medelpoäng. Gotlands län hamnade i botten med en medelpoäng på 47. Undersökningen genomfördes i ungefär hälften av landets kommuner.