FBI betalar forskning på Göteborgs universistet
1 av 3
FBI betalar forskning på Göteborgs universistet - Foto: Giphy/Nina Romanus
Göteborgs universitet samarbetar med amerikanska FBI.
2 av 3
Göteborgs universitet samarbetar med amerikanska FBI. - Foto: Nina Romanus
FBI:s huvudkontor ligger i Washington DC.
3 av 3
FBI:s huvudkontor ligger i Washington DC. - Foto: Ap

FBI forskar om förhörsmetoder – i Göteborg

FBI betalar forskningen som ska förhindra terror.


Det är psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet som fått fem miljoner kronor för att ta fram förhörsmetoder som kan förhindra framtida terroristattacker, rapporterar SVT Västnytt. Det man vill kunna ta reda på är om en person är uppriktig med sina intentioner.

 Bildkälla 

Är lämpligt

Man har noga funderat kring om det är lämpligt att FBI betalar för projektet.

– Vi försäkrade oss om att vi skulle få publicera allt material vi producerade, och att vi själva föreslog vad vi skulle göra, att FBI inte sa till oss vad vi skulle göra för forskning, säger Pär Anders Granhag vid psykologiska institutionen, Göteborgs universitet, till SVT Västnytt. 

 Bildkälla 

Inte samma som CIA

Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA har tidigare fått kritik för att ha använt sig av tortyr som förhörsmetod. Granhag poängterar att FBI och CIA inte är samma sak, men att det kan vara lätt att blanda ihop de två.

– Vi distanserar oss kraftigt ifrån det. Vår forskning bidrar till rättssäkerhet och har ett stort samhällsvärde, säger Pär Anders Granhag till SVT Västnytt .

/
FBI
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kraftigt ned i Japan

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger en amerikansk källa för ABC News. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.