Terror-armén IS.
Terror-armén IS. - Foto: tt bild

Säpo: Här är de fyra typerna som riskerar att bli jihadister

Säpo skriver i en utredning om vilka fyra typer av ungdomar som löper störst risk att börja med våldsutövande radikalism.


En rapport frånSäpo från 2011 är åter aktuell med tanke på senaste tidensterrorattacker och diskussionen om ungdomar som åker ner för attkriga i mellanöstern.

Säpo anser att desom lockas till radikala och våldsamma grupper, både islamistiska men även politiska extrema grupper, i regel består avfyra olika typer.

1. Spänningssökaren

Harofta haft en stökig uppväxt med en tidig kriminell debut. Olikaformer av missbruk är inte ovanligt. Har lågt förtroende försystemet och vuxenvärlden i stort. Sökeraction och söker ett sätt att agera ut sina aggressioner ochlängtan efter spänning, dramatik och våld. Legitimerar det genomatt ta ställning i konflikten.

Jufler radikala vänner späningsökaren får, desto färre blirkontakterna med icke radikala personer och gamla vänner.

2. Grubblaren

Sökermeningen medlivet.Grubblarentar gärna till sig litteratur och ser radikalisering som det endasättet att förbättra samhället. Har ofta ett tidigt intresse förpolitik eller religion. Kommerofta djupt neri ideologineller religionen ochär oftast självradikaliserande. Det sociala umgänget inom denradikala gruppen kommer i andra hand.

3. Familjepersonen

Denhär typen har inte någon vilja att passa in i samhället, utan harradikaliserats av familjen från födseln. Radikaliseringen är därmedhelt normal för familjepersonen, och den radikala miljön ellergruppen finns ofta i familjens närhet och personen blir direktintroducerad för denna miljö av familjen. Här är det vanligt meden relativt isolerad barndom. De värdesätter att umgås medliktänkande, och har sällan eller aldrig ifrågasatt familjensidéer.

4. Kontaktsökaren

Enperson som vill vara en del av något större – vad som helst. Bryrsig inte så mycket om idéer eller spänning. Kontaktsökaren kanlockas in i en grupp antingen för att komma närmare en enskildperson – eller för att helt enkelt få kompisar. Gruppens budskapär mindre viktigt.

Läs rapporten här

/
/
/
/
/
Senaste nytt

Bäst och sämst på börsen 2024 – sjuöresaktien upp 643 procent

Lidl sänker priset på 200 varor – gäller från och med i dag

Matjätten Lidl meddelade under fredagen att man sänker priset på hela 200 matvaror. På sociala medier delade de nyheten med kunderna, som vädrat sina åsikter om ändringen som gäller under hela mars.

Belgiska soldater åtalade för slagsmål i Norge

Åtta belgiska fallskärmsjägare har åtalats efter ett stort slagsmål i Norge.

Enorm Texasbrand utom kontroll

Amerikanska brandmyndigheter fortsätter att bekämpa den största skogsbranden delstaten Texas historia. Minst två personer har omkommit i bränderna – varav den värsta kallas Smokehouse Creek fire.

Filippa, 20, skulle vara ensam på studenten – då ryckte hundratals främlingar in: "Otroligt tacksam"

​Filippa Åding ska ta studenten i vår, vilket känts ensamt då ingen skulle komma på hennes utspring. Men nu har hundratals främlingar erbjudit sig att komma till Filippas student. – Jag känner mig så otroligt tacksam, säger hon till Nyheter24.

Chattade med döda gängledare före mord på mamma

Foxtrottoppens mamma sköts ihjäl i sitt hem i Uppsala. Före och efter mordet pratade den utpekade skytten med två högt uppsatta rivaler i det splittrade nätverket. Fyra månader senare hade båda mördats utomlands.