Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polis slog till mot SD–toppens hem – utreds nu för brott

- 09/02/2015, 20:04 -
Martin Kinnunen
1 av 3

Martin Kinnunen

TT NYHETSBYRÅN

Paula Bieler
2 av 3

Paula Bieler

TT NYHETSBYRÅN

Erik Almqvist som tvingades avgå efter den så kallade järnrörsskandalen.
3 av 3

Erik Almqvist som tvingades avgå efter den så kallade järnrörsskandalen.

TT NYHETSBYRÅN

UPPDATERAD. Sverigedemokraternas Martin Kinnunen utrets för misstänkt skatte-och-bokföringsbrott.

Martin Kinnunen, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna utreds för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Enligt uppgifter från TV4 Nyheterna har polisen genomfört en husrannsakan i Kinnunens hem och ytterligare en person som har anknytning till SD:s mediebolag Samtid och Framtid, utreds för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Flera förhör

Husrannsakningar ska ha gjorts för två veckor sedan och förhör ska ha genomförts hos flera företrädare inom partiet. Husrannsakan ska även ha skett i riksdagshuset hos ledamoten Paula Bieler, som är suppleant i styrelsen för Samtid och Framtid.


Bildkälla: TT

Ärendet behandlas nu av Ekobrottsmyndigheten

– Vi har vidtagit sedvanliga utredningsåtgärder som man alltid gör vid misstänkta brott, säger Jakob Holmberg, vice chefsåklagare, till TV4-Nyheterna.

Kinnunen säger till TV4 nyheterna att utredningen får visa vad som har blivit fel. 

Järnrörsskandalen upprinelsen

Upprinnelsen till brottsmisstanken ska vara den så kallade järnrörsskandalen som ledde till att Erik Almqvist, Sverigedemokraternas tidigare ekonomiskpolitiska talesperson tvingades lämna partiet och riksdagen.

I samband med Almqvists avgång krävde han flera miljoner i ersättning från partiet, pengar som ska ha betalats från SD:s Samtid och Framtid. 

Pressmeddelande

I ett pressmeddelande dementerar SD att en husrannsakan ska ha ägt rum hos Kinnunen. De menar också att uppgiften att misstankarna grundar sig i betalningar för ett avtal företaget har med ett tredje bolag som ägs av Almqvist är felaktiga. 

I pressmeddelandet uttalar sig även Kinnunen om hur avslöjandet kommer att påverka hans roll i partiet:

– Hur mina uppdrag kommer att påverkas under utredningens gång är något jag kommer att fundera över och besluta i samråd med partiet. När det kommer till mitt uppdrag i riksbanksfullmäktige har jag på eget initiativ beslutat att inte delta aktivt i arbetet under utredningens gång.