Vanligt ris kan ge dig cancer – här är listan över produkterna som är farligast
Farligast är det för barn.
Uncle Ben jasminris
Änglamarks jasminris
Änglamarks ekologiska riskakor
Rice krispies
Kelloggs coco pops
Hipp ekologiska riskakor från 8 månader
Cancerframkallande arsenik finns i mat du äter varje dag. Det avslöjar en undersökning som SVT gjort.
Värst för småbarn
En treåring som äter mycket risprodukter kan få i sig så mycket arsenik så att det är tre gånger mer än det värde som bedömts som riskfyllt av EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, EFSA.
– Det finns egentligen ingen dos där det inte finns någon risk alls. Det är det som är problemet med många cancerframkallande ämnen, även arsenik. Och arsenik är kanske ett av de mest potenta cancerframkallande ämnena som vi har i vår miljö och i vår mat, säger Marie Vahter, professor i miljömedicin på Karolinska Institutet till SVT.
Men även små mängder kan vara farligt. För barn som väger 23 kilo eller mindre räcker det med att äta ris tre sånger i veckan, risflingor varannan dag och två riskakor om dagen för att få i sig för mycket arsenik, enligt SVT.
Finns i grundvattnet
Arseniken hamnar i risplantan genom grundvattnet vid odlingarna.
Men även för vuxna finns det stora risker med att få i sig för mycket arsenik, som är ett av de farligaste grundämnena att få i sig. Enligt SVT så ökar cancerrisken även för vuxna personer som äter mycket ris.