Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vanligt ris kan ge dig cancer – här är listan över produkterna som är farligast

- 19/02/2015, 11:01 -

AP/TT bild

Farligast är det för barn.

Cancerframkallande arsenik finns i mat du äter varje dag. Det avslöjar en undersökning som SVT gjort.

Värst för småbarn

En treåring som äter mycket risprodukter kan få i sig så mycket arsenik så att det är tre gånger mer än det värde som bedömts som riskfyllt av EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, EFSA.

– Det finns egentligen ingen dos där det inte finns någon risk alls. Det är det som är problemet med många cancerframkallande ämnen, även arsenik. Och arsenik är kanske ett av de mest potenta cancerframkallande ämnena som vi har i vår miljö och i vår mat, säger Marie Vahter, professor i miljömedicin på Karolinska Institutet till SVT.

Men även små mängder kan vara farligt. För barn som väger 23 kilo eller mindre räcker det med att äta ris tre sånger i veckan, risflingor varannan dag och två riskakor om dagen för att få i sig för mycket arsenik, enligt SVT.

Finns i grundvattnet

Arseniken hamnar i risplantan genom grundvattnet vid odlingarna. 

Men även för vuxna finns det stora risker med att få i sig för mycket arsenik, som är ett av de farligaste grundämnena att få i sig. Enligt SVT  så ökar cancerrisken även för vuxna personer som äter mycket ris. 

Mat
/
ris
/
/