1 av 15
- Foto: TT bild/wikimedia commons
Gustav III
2 av 15
Gustav III - Foto: wikimedia commons/ankara
Karl XII
3 av 15
Karl XII - Foto: TT bild
Bågskytten.
4 av 15
Bågskytten. - Foto: Ingvar Karmhed/TT bild
Karl XIV Johan
5 av 15
Karl XIV Johan - Foto: SVENSKA DAGBLADET/TT bild
Gustaf II Adolf
6 av 15
Gustaf II Adolf - Foto: wikimedia commons
St Göran och Draken
7 av 15
St Göran och Draken - Foto: arild vågen/wikimedia Commons
Fosterbröder
8 av 15
Fosterbröder - Foto: wikimedia Commons
Kentaur
9 av 15
Kentaur - Foto: Holger Ellgaard/wikimedia Commons
Cornelis och Cecilia
10 av 15
Cornelis och Cecilia - Foto: Holger Ellgaard/wikimedia Commons
Bågskytten
11 av 15
Bågskytten - Foto: tt bild
St Göran och Draken
12 av 15
St Göran och Draken - Foto: wikimedia commons/tt bild
Gustav III
13 av 15
Gustav III - Foto: tt bild
Fosterbröderna
14 av 15
Fosterbröderna - Foto: tt bild
15 av 15
- Foto: TT bild

9 statyer som är mycket våldsammare än väsktanten

Är du en våldsam snubbe med skev syn på demokrati? Eller gillar du att jaga transpersoner med kniv? Eller du kanske är hälften djur? Då kan du få en egen staty!


Tidigare i veckan blev det klart att den berömda bilden på den så kallade väsktanten, som tvålar till en nazist med sin handväska INTE får bli staty i Växjö.

Anledningen är att den är för våldsam. Med tanke på de nya riktlinjerna har Nyheter24 listat nio statyer som borde rivas på direkten.

1. Karl XII 

Kalle dussin ägnade hela sitt vuxna liv åt krig och i en katastrofalt misslyckad kamp mot Ryssland gjorde han kaos med hela Östeuropa. Efter nåra år i exil vände han sedan kappan västerut för att kriga mot Danmark-Norge. Dog i strid 36 år gammal. 

Bildkälla: TT

2. Gustaf II Adolf 

Invadera Tyskland och göra Östersjön till ett innanhav är inte direkt något man gör på en eftermiddag. Gustaf II Adolf är en av våra kändaste kungar, med också en av våra mest krigiska. Var en av storspelarna i 30-åriga kriget där man räknar med att cirka fem miljoner människor dog, bara i Tyskland. Dog på slagfältet i Lützen 1632. Har även fått ett bakverk uppkallat efter sig.  

Bildkälla: Wikimedia Commons

3. Bågskytten

Ganska uppenbart va? Men jag antar att en pilbåge är nada jämfört med en dödlig handväska. 

Bildkälla: TT

4. St Göran och draken

Det är ju en jävla tur att det där svärdet inte är en handväska. Det hade man ju inte kunnat visa offentligt.  Bildkälla: Wikimedia Commons/TT Bild

5. Kentaur

Hälften häst, hälften människa? Spänner du en båge beredd att skjuta? Flexar du något galet? Då får du en staty (så länge du inte hatar nazister såklart). Bildkälla: Wikimedia Commons

6. Karl XIV Johan

Ägnade stora delar av sitt liv åt krig, både före och efter att han blivit svensk konung. Deltod i fälttågen mot Napoleon och styrde Sverige. Står staty vid Slussen i Stockholm. Bildkälla: TT

7. Cornelis Vreeswijk – Cornelisparken i Stockholm

En av Sveriges mest folkliga vissångare. Gjorde sig skyldig till att ha misshandlat och hotat två transpersoner med kniv 1975. Skrev om det själv i den ”lustiga” visan "Balladen om hursom Don Quijote gick på en blåsning", där man bland annat kan höra raden ”Men jag tog min lilla klubba och frustande av vrede. Ristade jag små märken på damerna här och var”. Bildkälla: Wikimedia Commons

8. Gustaf III

Den så kallade ”teaterkungen”. Upplöste regeringen, avskaffade tvåpartisystemet och blev i princip diktator 1772. Inskränkte även yttrande- och tryckfriheten. Mördades på en maskeradfest 1792.  Bildkälla: Wikimedia Commons

9. Fosterbröderna

Ehh.. vad exakt händer här? Nåväl, det här är säkert också våld. Bildkälla: Wikimedia Commons

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att väsktanten ska bli staty?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Trafikverket: E6 öppnar tidigare än beräknat

Krisande Body Shop lägger ner i Sverige

Skönhetskedjan The Body Shop lägger ned verksamheten i Sverige. På en extrainsatt bolagsstämma beslutade man att ansöka om likvidation för The Body Shop Svenska AB, rapporterar Market.

Tysk gripen för spionage i Europaparlamentet

En assistent till en tysk högerpolitiker har gripits för misstänkt spionage för Kinas räkning, meddelar åklagare. Mannen anklagas för att ha försett Kinas underrättelsetjänst med information om förhandlingar i Europaparlamentet.

Apple tappar stort i Kina

Apples Iphone-försäljning i Kina rasade med 19 procent under första kvartalet. Det var den sämsta utvecklingen sedan pandemin slog till 2020, enligt siffror från den oberoende analysfirman Counterpoint.

Uppgifter: Kadyrov sjuk – Kreml letar arvtagare

1 timme sedan
Tjetjeniens hårdföre ledare Ramzan Kadyrov uppges vara svårt sjuk i pankreatit. Nu planerar Kreml för regimskifte i den ryska delrepubliken, hävdar ryska oberoende Novaja Gazeta. En hårdför befälhavare nämns som möjlig efterträdare.

Polisen i Boden rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Singelolycka på Garnisindsgatan/Kyrkgatan i Bodens centrum.", skriver polisen på sin hemsida.