Det är lätt att vilja dela något när man blir upprörd.
1 av 5
Det är lätt att vilja dela något när man blir upprörd. - Foto: Fridolin
Men det är bra att vara källkritisk.
2 av 5
Men det är bra att vara källkritisk. - Foto: Nyheter24
Kolla upp avsändaren innan du delar.
3 av 5
Kolla upp avsändaren innan du delar. - Foto: Nyheter24
Tänk efter innan du delar
4 av 5
Tänk efter innan du delar - Foto: Nyheter24
Se upp för att dela från hatiska sidor.
5 av 5
Se upp för att dela från hatiska sidor. - Foto: Nyheter24

5 misstag du borde undvika innan du delar

Var inte för snabb på att dela för då kan det bli fel!


1. Att vara för ivrig

Det är självklart att man ska dela artiklar, men det gäller att man inte är för ivrig innan man trycker på dela-knappen. Det finns artiklar som innebär direkt hets mot folklgrupp eller som förtalar andra. 

Bildkälla: Faksimil

2. Att inte kolla avsändare

Vem är det egentligen som skrivit artikeln? Vilken internetsajt är avsändaren? Var noggrann med att kolla upp så att du till exempel inte delar något från en främlingsfientlig sajt. 

Bildkälla: Faksimil

3. Att strunta i att läsa

Det finns många som slarvar med att läsa texten innan de delar. Det kan handla om att man endast läser rubriken eller ingressen. Det är viktigt att du tar dig tiden att läsa, så att du kan få dig en bild om syftet med texten och vem eller vilka som har skrivit den.

Bildkälla: Faksimil

4. Att inte söka information

En text kan vara full av massa fakta, siffror och påståenden. Men stämmer dessa? För att vara på den säkra sidan går det alltid att göra en enkel googlesökning - något som inte är så tidskrävande som man tror. 

Bildkälla: Faksimil

5. Att vara för snabb

Vad är det för något som artikeln du vill dela förmedlar? Var inte för snabb och tänk efter vilken syn på människor som du vill förmedla vidare. Vissa artiklar är inte så smickrande att vara förknippad med. 

Bildkälla: Faksimil

/
/
/
/
Las
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inget brott bakom död i Torsby

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Danmark ser över taiwanesers registrering

Taiwaneser som kommer till Danmark registreras som kineser. Nu kan det förfarandet ändras, enligt utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M), som säger att han är öppen för "en alternativ lösning".

Mordmisstänkta 16-åringen placeras på Sis-hem

Häktningen av den 16-åriga pojken som är misstänkt för att ha mördat en 15-åring i Alingsås hävs – och han placeras på ett Sis-hem i väntan på dom. Han ska också genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.