Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Emma ringde 112 och blev misstrodd – hittade sin mamma död

- 04/03/2015, 12:04 -
Det var en operatör hos polisen som ska ha tagit emot samtalet enligt UNT.
1 av 5

Det var en operatör hos polisen som ska ha tagit emot samtalet enligt UNT.

TT BILD

Det var 112 som kopplade samtalet.
2 av 5

Det var 112 som kopplade samtalet.

JANERIK HENRIKSSON / TT Bild

Operatören ville inte skicka en patrull till Emma som misstänkte att hennes mamma tagit sitt liv.
3 av 5

Operatören ville inte skicka en patrull till Emma som misstänkte att hennes mamma tagit sitt liv.

Johan Nilsson / TT

Anmälan mot polisen har lagts ned.
4 av 5

Anmälan mot polisen har lagts ned.

Mikael Fritzon / Mikael Fritzon

Emma är förkrossad.
5 av 5

Emma är förkrossad.

Mikael Fritzon / Mikael Fritzon

Trots att Emma i panik försökte övertyga operatören att hennes mamma troligen tagit sitt liv blev hon misstrodd. Nu har anmälan lagts ned.

I ett samtal till 112 som Upsala Nya Tidning tagit del av hör man hur Emma och hennes släkting Ingrid blir misstrodda av en operatör hos polisen. Emma och Ingrid var övertygade om att Emmas mamma låst in sig i sin lägenhet för att ta sitt liv. Och trots att de berättade att mamman, som var psykisk sjuk, tidigare försökt att ta sitt liv, vägrade operatören att tro på dem. När de väl tog sig in i lägenheten hittade de mamman död.

– Operatören jag pratade med kan inte förstå att det kändes som att jag la min mammas liv i den personens händer. Jag kommer aldrig få veta om min mammas liv kunde ha räddats eller inte, säger hon till UNT.

"Hon får skärpa sig"

Det var en kväll i höstas som Ingrid inledde samtalet  – men operatören ville prata med Emma, som för tillfället inte kunde då hon var hysterisk och panikslagen.

– Ja, men då får hon skärpa sig lite så vi kan få information, sa operatören.

Emma lyckades svara på alla frågor, trots hennes panik och gråt. Men operatören tog henne inte på allvar. I stället blev hon ifrågasatt, bland annat frågade operatören om mamman verkligen var hemma.

Bildkälla: TT bild

– Det var inte fel på frågorna som ställdes, utan sättet de ställdes på. Och påståendena var nog det värsta. Operatören berättade för mig hur min mammas liv såg ut. Hur hon kanske gjorde det ena eller det andra, absurda påståenden för alla som kände min mamma och vet hur hennes liv var, säger Emma.

Anmälan läggs ned

När en patrull inte skickades kom Emmas pojkvän som bröt sig in med en hammare. I lägenheten låg mamman död. Till slut sände operatören en patrull – som kom samtidigt som Emmas bror. 

Emma känner sig kränkt över bemötandet. Dessutom har hennes anmälan mot polisen lagts ned. Nu kommer hon troligen aldrig få svar på varför operatören inte ville lyssna på hennes, säger hon till UNT.

Fotnot: Emma och Ingrid heter egentligen något annat.

Borde rutinerna ändras för SOS alarm?