Söndag 5 Dec
Stockholm

Studenter kritiseras – efter nollning med våldtäkts-spex

Uppsala Universitet.
1 av 2
Uppsala Universitet. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Studenterna kritiseras.
2 av 2
Studenterna kritiseras. Foto: TT NYHETSBYRÅN

"Det här är ett allvarligt övertramp".

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

UPPSALA. Läkarstudenter i Uppsala inledde vårterminen med en nollning som också som brukligt avslutades med en fest. En fest som fick en högst otrevlig eftersmak efter att en del av underhållningen spårat ur. 

För i festen ingick bland annat ett spex med en våldtäktsscen, skriver Upsala Nya Tidning.

– Jag var inte på plats men har i efterhand fått höra att man har försökt efterlikna ett Youtube-klipp, säger professor Matts Olovsson, ordförande i programkommittén på läkarutbildningen vid Uppsala universitet, till UNT.

"Ett allvarligt övertramp"

Olovsson har tillsammans med Mia Ramklint (vice ordförande i programkommittén), Konrad Nilsson (ordförande i Medicinska studierådet) och Sarah Galien (ordförande i Medicinska föreningen) skrivit ett brev riktat till första och andraterminsstudenterna på läkarprogrammet där de förklarar att de ser "mycket allvarligt på det inträffade".

– Som läkarstudent måste man känna ett stort ansvar inför den kommande yrkesrollen och det har inte personerna bakom spexet gjort. Det här är ett allvarligt övertramp, säger Olovsson till UNT.

"En plågsam påminnelse"

I brevet skriver de att "sexuella övergrepp är ett stort problem och vanligare än många tror" – vilket ska funka som en påminnelse för de inblandade.

– När man träffas i ett offentligt sammanhang är det alltid några som bär på den här typen av erfarenheter. För dem blir iscensättandet en plågsam påminnelse, något som ingen ska behöva bli utsatt för, heter det också i brevet, säger Olovsson till UNT

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela