Amos Makajula
1 av 2
Amos Makajula - Foto: ANNIKA SKAARET
Tillammans med sin fru bygger han barnhem i Tanzania.
2 av 2
Tillammans med sin fru bygger han barnhem i Tanzania. - Foto: Amos/Facebook

Han är världens bästa busschaufför – nu tokhyllas han

Nyheter24:s Tina Misaghi vill passa på att hylla sin favoritbusschaufför på internationella busschaufförsdagen.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

På morgonen räknar jag, som många andra minuterna. Jag är stressad, på dåligt humör och vill helst inte ha kontakt med någon. Men när jag kommer på bussen med Amos så vill jag helt plötsligt le mot alla. 

Jag vill hylla världens bästa busschaufför, ingen mindre än Amos Makajula, 38, i Uppsala som är alltid på glatt humör, hälsar alla passagerare välkomna ombord på bussen och får den suraste människan att bli på bättre humör. Hans inställning till livet är underbar.


Bildkälla: Annika Skaaret

Hyllas

I en Facebookgrupp har han utsetts till världens bästa busschaufför av olika passagerare som flera gånger i veckan skriver kommentarer om hur Amos påverkat dem positivt när de åkt med i hans buss.

– Jag märkt att oavsett hur jobbigt jag har det i livet så får jag styrka av att träffa mina medmänniskor genom bara att bemöta de på ett positivt sätt och skänka glädje, då får man tillbaka dubbelt så mycket, Säger Amos till Nyheter24 och fortsätter:

– Alla har dåliga dagar, jag med, det ingår i mänskligheten, men det betyder det inte att jag ska vara sur och bitter mot mina medmänniskor. Trots att mina medmänniskor och passagerare är stressade på morgonen så behöver jag inte vara stressad eller sur mot dem, det är inte ett bra sätt att bemöta människor på. 

I boken "En värld utan dig" som han nyligen släppt, skriver han om hur han vill uppmuntra alla till att se sina medmänniskor som en del av sig själva och att alla är värdefulla. 

Bygger barnhem


Bildkälla: Amos Makajula/Facebook

Vid sidan av boken och jobbet, har Amos och hans fru Carina hjälpt föräldralösa gatubarn i Tanzania, och nu bygger de ett barnhem. 

–  Min pappa hade en dröm innan han gick bort om att han ville starta ett barnhem men hann aldrig och innan han gick bort sa han att han trodde jag skulle fullfölja hans dröm. Jag och min fru såg behovet, det är nästan 3000 barn just där, de är fattiga och har inte tillgång till varken skola eller sjukvård och de saknar i princip allting.

/
/
/
Har du en favorit chaufför?
Tack för din röst!