Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

7 fakta som visar att kondomer är mycket bättre än p-piller

1 av 4

Giphy.com

2 av 4

Christine Olsson / Christine Olsson

3 av 4

JANERIK HENRIKSSON / TT

4 av 4

Instagram/Faksimil

Nyheter | 24/03/2015 14:54

Kondomer äger p-piller.

1. Kondomen är det enda preventivmedlet som skyddar både mot graviditet och mot könssjukdomar. P-piller däremot, skyddar bara mot graviditet.

Bildkälla

2. Kondomer innehåller inte en massa hormoner – som p-piller gör – som gör att du till exempel kan få huvudvärk, finnar, ökad nedstämdhet, viktproblem och inte minst, minskad sexlust.

Bildkälla: TT Bild

3. P-piller kan ge allvarliga biverkningar som till exempel blodproppar. De senaste åren har cirka 21 kvinnor dött till följd av blodpropp i lungan på grund av p-piller, enligt Läkemedelsverket.

Bildkälla: TT Bild

4. Kondom är mer lättillgängligt. Du kan köpa de i till exempel närmsta matvarubutik, kiosk, eller bensinstation. Till skillnad från p-piller som du måste få utskrivet.

Bildkälla

5. På de flesta ungdomsmottagningarna delas kondomer ut gratis eller så säljs de till billigare pris. P-piller delas nästan aldrig ut gratis.

Bildkälla

6. Med p-piller måste du hålla reda på vilken tid du ska ta p-piller – missar du så innebär det att du har mindre skydd från att bli gravid.

Bildkälla

7. Man kan göra roligare saker med kondomer. Fylla dem med vatten, eller varför inte trä en kondom på benet?

Bildkälla

Bildkälla: Instagram/Zara Larsson

Gillar du att använda kondom?