Tiggerisamordnaren: "Vi kan inte erbjuda samma välfärd till alla"

- 31/03/2015, 08:09 -
1 av 2

nyheter24

2 av 2

Nyheter24

Frågan om tiggeriet är ett hett debattämne just nu. Martin Valfridsson har det svåra uppdraget att hitta en lösning.

Martin Valfridsson har ett till synes omöjligt uppdrag. Hans uppgift är att på kort tid utreda hur tiggeriet ser ut i Sverige, och vad som kan göras åt de problem som uppstått. Han tycker att debatten om tiggeriet och den människosyn som vissa visar är oroväckande.

– Vi kan inte erbjuda samma välfärd till alla. Men vi måste ändå behandla människor med respekt här i Sverige. Det finns ingen anledning att bli arg på den som sitter och tigger, säger Martin Valfridsson, till Nyheter24.

Han är lugn och samtidigt väldigt intensiv. Förutom de yviga handrörelserna och trummandet i bordet när han vill markera vissa stavelser så rör han knappt en min.

Valfridsson är moderat, och har länge jobbat som jurist inom EU. Han har stor erfarenhet och har sett på nära håll hur samarbete mellan stater kan lyfta internationella relationer, men att det ibland kan bli fel.

– Grundtanken med EU är ju att vi ska ha fri rörlighet av arbetskraft, men det kräver ju att vi har ungefär samma ekonomiska utveckling också. Nu har vi inte det, och det kommer ta tid innan det sker. Men på sikt kommer Rumänien att lyfta sig. I dag är de näst fattigast i hela EU, det tror jag inte de är om 30 år.

Bild: Nyheter24

Integrationsfrågan är viktig för Valfridsson, även om han menar att det finns vissa som kommer hit för att tigga som inte har någon tanke på att stanna länge. För dem är inte integration en möjlighet. Men han anser också att det finns mycket oanvänd potential bland tiggarna som sitter på gatorna.

– Det är klart att många av dom som sitter på våra gator är väldigt duktiga hantverkare till exempel, och vissa har universitetsutbildningar... och så sitter de där och tigger i stället. Det känns ju hopplöst. Jag hörde om en tiggare som hade en stor språkbegåvning och som hade lärt sig svenska. I sådana fall borde man ju såklart få skriva in sig på Arbetsförmedlingen.

Vad tänker du när du läser om personer som trakasserat romer, eller kanske misshandlat eller behandlat tiggare illa?

– Jag blir ledsen. Jag hörde om en man som hällt en flaska sprit över en kvinna. Det är ju alldeles förskräckligt. Om den här situationen leder till ökat människoförakt betyder det att vi förlorat något väldigt värdefullt.

----

LÄS ÄVEN: