På Medborgarplatsen har någon ställt ut ett påskägg med mat.
1 av 4
På Medborgarplatsen har någon ställt ut ett påskägg med mat. - Foto: Privat
Påsken brukar betyda överflöd för de som kan. Bland annat äter vi oerhört mycket godis på påsken.
2 av 4
Påsken brukar betyda överflöd för de som kan. Bland annat äter vi oerhört mycket godis på påsken. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
3 av 4
- Foto: TOBIAS ROSTLUND / TT
4 av 4
- Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Ställde ut gigantiskt påskägg på torg – fyllt med mat till hemlösa

På Medborgarplatsen i Stockholm har några begått en handling av godhet.


Att dumpstra

Innebär ordagrant att människor letar mat i dumpsters, eller containrar. Då butiker och restauranger slänger mycket mat som går att äta har fenomenet blivit en rörelse som samlar in mat och ger bort till behövande.

Påsken är en tid då svenskar gillar att äta gott, och gärna mycket. Men alla har det dessvärre inte möjligheten till det.

Samtidigt slängs enorma mängder mat från affärer och restauranger. Mat som det fortfarande inte är något fel på, men där bäst föredatumet passerat, förpackningen är skadad eller mat som av någon annan anledning inte säljs.

På Medborgarplatsen i Stockholm har några godhjärtade människor ställt ut ett påskägg fyllt med mat. Nyheter24 har varit i kontakt med en person som varit på platsen och kikat. Hon säger att de som anordnat det hela vill vara anonyma, men berättar att de samlat från olika matbutiker.

– De har åkt runt och samlat, eller dumpstrat som det kallas, från olika affärer. Och det är helt schyst mat i ägget, jordgubbar, bröd, grönsaker och annat, säger en kvinna som stannade till och kikade på torget.


Mycket godis brukar det bli på påsken. Bildkälla: TT Bild

Målet är att belysa problemen som finns med hanteringen och slöseriet.

– De vill visa på överflödet och att det slängs så onödigt mycket.

Mottagandet ska ha varit gott. Och flera personer som annars hade fått gå hungriga fick mätta sina magar denna långfredag.

– Ja, det var många hemlösa där och tog för sig så det verkade väldigt populärt.

/
Mat
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!