Gabriella "Gella" Åström .
1 av 4
Gabriella "Gella" Åström . - Foto: Sthlm Panda
Gabriella och hennes assistent Anja.
2 av 4
Gabriella och hennes assistent Anja. - Foto: Sthlm Panda
Gabriella mår dåligt över att det var så få som reagerade.
3 av 4
Gabriella mår dåligt över att det var så få som reagerade. - Foto: Sthlm Panda
4 av 4
- Foto: Sthlm Panda/Youtube

En cp-skadad kvinna blir trakasserad av sina assistenter – nästan ingen reagerar

Här är klippet som visar att nästan ingen reagerar när en kvinna i rullstol blir trakasserad.


STHLM Panda, bestående av Konrad Ydhage och Olle Öberg, har ännu en gång testat svenskarnas civilkurage. Med dold kamera spelar de två assistenter som trakasserar och hånar en cp-skadad kvinna i rullstol. Och nästan ingen reagerar.

– Det hemska var att folk uppenbart valde att inte stå upp för henne, om det hade varit på riktigt så hade kunnat fortlöpa, säger Olle till Nyheter24.

Kvinnan som trakasseras i klippet heter Gabriella "Gella" Åström, och hon är cp-skadad på riktigt. Det var hon själv som kontaktade STHLM Panda och ville göra klippet.

"Fick ont i magen"

Gella berättar för Nyheter24 att hon ville se om folk i samhället kan visa civilkurage när det gäller. Men under inspelningen fick hon ont i magen då det var flera som inte ingrep. I klippet ser man hur hennes "assistenter" kallar henne för fula ord, skäller och täcker över hennes ansikte.

Bildkälla: Sthlm Panda/Youtube

– Det var tre personer som agerade och sa att det inte var ett okej beteende.

Nu hoppas hon att alla som ser klippet kommer att tänka efter och faktiskt gripa in.

Samhället i Sverige 2015

Även Konrad och Olle blev illa berörda över hur människor runt omkring agerade.

– Det var en chockartad upplevelse när några höll med och hejade på förnedringen, jag undrar om det verkligen såhär samhället ska se ut 2015, säger Olle.

Se det sociala experimentet här:


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du ingripa?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.