Stockholm

Andreas, den okända Birro-brodern: "Marcus är lätt att umgås med"

1 av 4
. Foto: Privat/TT
Peter Birro.
2 av 4
Peter Birro. Foto: Malin Hoelstad / TT
Marcus Birro.
3 av 4
Marcus Birro. Foto: COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX / TT
4 av 4
. Foto: AP

Andreas Eriksson, halvbror till Peter och Marcus Birro, om cannabis, turerna kring Marcus och politiska olikheter.


Läs mer

Andreas Eriksson, 19, är engagerad i Centerpartiets ungdomsförbund, CUF. Det senaste året har han under några månader jobbat för partiet och varit heltidsanställd som kampanjledare i Göteborg.

Nu är han framförallt som liberal debattör och driver samtidigt den borgerliga tankesmedjan Neptun i Göteborg.

Som del av den liberala falangen av centern är han van att stöta på frågor om de ideologiska skillnaderna mellan CUF och moderpartiet.

– Jag kommer ju från ganska obskyra, nyliberala kretsar från början och att gå från det till ett konkret engagemang är egentligen ett ganska stort steg, säger Eriksson och fortsätter:

– Men jag hade inte engagerat mig i Centerpartiet om det varit för tio år sedan. Nu vinner den liberala falangen nya framgångar hela tiden och det märks i frågorna som det fokuseras på.

"Sverige som är kontroversiella"

En av frågorna där ungdomsförbundet tydligt frångår partilinjen är den om legalisering av cannabis. Inom CUF-ledningen är man rörande överens om att en sådan bör genomföras.

– Jag skrev ett svar på en debattartikel om cannabis för några veckor sedan där det framställdes lite som att alla är pundare som bara vill röka på. Det märks att man måste greppa halmstrån för att hitta argument mot en legalisering, säger Eriksson.

Han fortsätter:

– Nu är det Sverige som är kontroversiella i en internationell kontext, det finns egentligen inga andra motståndare kvar. Så jag tror att vi kommer att vara senare än andra med att legalisera, men att vi gör det inom 15 år.


Bildkälla: TT Bild

Kändisbröder med olika syn

Vad alla som känner Andreas Eriksson vet, men som är okänt för många andra, är att han är halvbror till Marcus och Peter Birro. Andreas heter som bekant Eriksson, och det av en anledning.

De politiska skillnaderna mellan de tre bröderna är nästan så stora de kan bli. Turerna kring bråken mellan de två äldre bröderna, samt stormarna kring Marcus det senaste halvåret och innan dess, har gjort att Andreas ofta ställs till svars för åsikter som han inte själv hyser.

– Jag har till exempel aldrig skrivit under artiklar med namnet Birro. Om jag gjort det hade jag nog blivit mer avskräckt från offentligheten. Men oftast är det så att ens vänner och bekanta läst om mina bröder i media, och att jag på något sätt behöver svara på deras åsikter som jag inte företräder. Det antas att vi tycker samma, och då förväntas jag svara, vilket kan vara jobbigt.


Bildkälla: TT Bild

"Marcus är lätt att umgås med"

Marcus Birro har kritiserats kraftigt under året på grund av tweets, uttalanden och sitt deltagande i podcasten Radio Länsman. Men av de två halvbröderna är det trots allt Marcus som Andreas Eriksson kommer bäst överens med.

– Jag har ganska sporadisk kontakt med båda, men främst med Marcus sedan tio år tillbaka ungefär. Vi hörs någon gång i veckan. Marcus är lätt att umgås med, men med Peter har jag aldrig haft så bra kontakt. Vi är en familj, som italienare. Det är i alla fall något som marknadsförs utåt, men det finns inte så mycket kring att vi värnar om familjen om man ser inåt kärnan.

Trots politiska skillnader går det utmärkt att samtala, menar Andreas.

– Marcus är ju kristdemokrat och konservativ, medan Peter är vänster. Jag har aldrig haft problem med att diskutera med Marcus. Han tycker att det är positivt och gillar att jag skriver och engagerar mig. Peter har jag en något kyligare relation till, säger han och utvecklar:

– Marcus har säkert en helt annan syn än jag på abort, till exempel. Han talar inför församlingar som jag aldrig skulle vilja beblanda mig med. Men samtidigt så värnar han om den intellektuella debatten genom att kunna diskutera och prata om saker. Det är något han har bivit bättre på nu, i stället för att bara känna sig kränkt.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.