Stockholm

6 bevis på att barnmorskor är världens viktigaste människor

1 av 6
. Foto: Ap/ TT Bild
2 av 6
. Foto: OLA TORKELSSON / TT NYHETSBYRÅN / OLA TORKELSSON / TT
3 av 6
. Foto: AP/ TT Bild
4 av 6
. Foto: AP/ TT Bild
5 av 6
. Foto: TT NYHETSBYRÅN
6 av 6
. Foto: Ap/ TT Bild

De kan bokstavligt talat vara skillnaden mellan liv och död.


Läs mer

1. Inte vem som helst kan bli barnmorska

Först och främst: för att bli barnmorska måste man plugga – hårt. Först krävs först en treårig universitetsutbildning, för att först bli legitimerad sjuksköterska. Efter detta behövs ett års erfarenhet av arbete som sjuksköterska – för att kunna söka till specialistutbildningen. Den är ett och ett halv år lång, och efter detta kan man med legitimation från Socialstyrelsen titulera sig barnmorska.

Bildkälla: TT Bild

2. De gör ett superviktigt jobb – trots låga löner

Det är inte för de stora pengarna man väljer att bli barnmorska. Genomsnittslönen är ungefär 34 000 kronor – då med tio års erfarenhet. Detta kan jämföras med genomsnittslönen för en företagsledare i Sverige, som är drygt 86 000 kronor – och då har bara 34 procent av Sveriges vd:ar eftergymnasial utbildning, medan alla barnmorskor måste ha det.

Bildkälla: TT Bild

3. De gör fantastiska insatser – trots sugiga arbetsvillkor

Inte heller blir man barnmorska för de fantastiska arbetstiderna eller den stressfria miljön. Enligt forskning riskerar så många som en tredjedel av alla barnmorskor i Sverige att bli utbrända. En dålig arbetsmiljö innebär flera faror både mamma och barn under en förlossning – barnmorskor kan bokstavligen förändra liv.

Bildkälla: TT Bild

4. De har en avgörande roll i kvinnors liv

En barnmorska är inte bara med när en kvinna föder barn. Hen är med ända från puberteten till klimakteriet – genom livets alla skeenden. Det kan gälla allt från råd om preventivmedel och samliv till infertiltet.

Bildkälla: TT Bild

5. De minskar risker under förlossningen

Risken att saker som blödningar, bristningar, utdraget förlopp, sugklocka och kejsarsnitt inträffar under en förlossning är avsevärt mycket mindre om en barnmorska är närvarande under hela förlossningen. Tyvärr ser det inte riktigt ut så i dag – barnmorskor kan tvingas ta hand om två eller tre födande kvinnor samtidigt.

Bildkälla: TT Bild

6. De kan bokstavligt talat rädda liv

800 kvinnor dör VARJE DAG i samband med graviditet eller förlossning. Detta hade i princip helt kunnat undvikas om dessa mammor, som i huvudsak bor i låginkomstländer, hade fått hjälp av kunniga barnmorskor under förlossningen.

Bildkälla: TT Bild

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.