Polisen tvingas backa – tiggarna är inte organiserade i ligor

- 18/05/2015, 23:41
Polisen backar nu.

Polisen backar nu.

TT NYHETSBYRÅN

Polisen tar nu tillbaka allt de tidigare har sagt om tiggarna i Hälsingland.

I en artikel i Hela Hälsingland beskrev områdeschefen för polisen i norra Gävleborg Lars Fredin att en grupp tiggare i Hälsingland omsätter tio miljoner kronor på ett år, och att de är organiserade i ligor. Nyheter24 kunde tidigare idag avslöja att hans uppgifter inte stämde, och nu tar han enligt Expressen själv tillbaka uppgifterna.

På frågan om hur tillförlitlig summan tio miljoner är ska han ha svarat.

– Ja, man är ute på gungfly i det här. Det får man nog erkänna.

Polisen i det aktuella området backar också officiellt från de summor som Fredin uppgav i artikeln i Hela Hälsingland. Till Expressen säger polisområdeschefen Liselotte Ström.

– Den summa pengar som nämnts från vårt håll är att i förhör med en person som själv anmält att han varit utsatt, där kom det fram att ”ja vi får in cirka 300 kronor på en dag”. Sedan vem som har summerat och lagt ihop det här, det vet inte vi. För vi har inte räknat pengar för det har inte varit vårt syfte.

Inte heller polisens tidigare uppgifter om att tiggarna är organiserade eller styrda av ligor verkar stämma. De uppgifterna tillbakavisas nu av Liselotte Ström i Expressen.

– Nej, det måste vara en tolkning som gjorts i det för jag har verkligen pratat med Lars Fredin här och frågat vad är det är och han säger "jag har inte sagt att det är organiserat utan att man kör ut samma personer varje dag". Det kanske är det man har tolkat som att det är en form av organisering att varje dag åker samma personer i samma bil, men det är ingenting som vi kan konstatera är någon brottslig organisering, absolut inte.

Polisen har nu alltså tvingats backa från alla påståenden som tidigare uttrycks, både när det kommer till pengar som tiggarna tjänar, vad de betalar för sitt boende, och hur de är organiserade.