Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför är svensk pasta farligare än italiensk

- 25/05/2015, 07:47 -
Kanske inte super.
1 av 4

Kanske inte super.

TT / AP2008 / Charlie Riedel

Svensk pasta innehåller höga mängder kadium.
2 av 4

Svensk pasta innehåller höga mängder kadium.

JANERIK HENRIKSSON / TT

Mer än den italienska vilket beror på det svenska mjölet.
3 av 4

Mer än den italienska vilket beror på det svenska mjölet.

TT/Ap

Pasta.
4 av 4

Pasta.

TT NYHETSBYRÅN

Innehåller farlig tungmetall.

Kanon-nyttigt med pasta? Nja, det har väl aldrig riktigt varit helt sant – och nu blir det än mer tveksamt. Livsmedelsverket har nämligen, i en undersökning som SVT tagit del av, undersökt 104 olika pastasorter och det visar sig att ett antal innehåller höga mängder av den farliga tungmetallen kadmium.

Svensk pasta innehåller helt enkelt mer kadmium än italiensk pasta, vilket beror på det svenska mjölet.


Och det är inget vidare, för mycket kadmium kan leda till skador på njurarna och till benskörhet.

Enligt SVT handlar det om flera hundratusen svenskar som får i sig mer kadmium än vad som är nyttigt, och bortsett från rökning så är maten den allra största källan.

– Pasta innehåller kadmium och det är ingen överraskning. Men vi jobbar för att kartlägga halterna och tillsammans med andra myndigheter, EU-kommissionen och branschen försöka sänka halterna. Tungmetallen kadmium är ingenting vi vill ha utan det ska vara så låga halter som möjligt, säger Richard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket, till SVT.


Samtidigt så ligger mängden kadmium i svensk pasta fortfarande under gränsvärdet och det ger inga akuta effekter – förutsatt att man inte äter väldigt mycket pasta då.

– Ja, det är betydelsefullt för den enskilde individen, men på befolkningsnivå ser vi inte att det är ett stort problem. Hade det varit det med de här halterna hade vi naturligtvis själva gått ut och informerat konsumenterna om det här och givit råd, men det finns ingen anledning i nuläget, säger Bjerselius till SVT.