Yasir är veterinär – tvingas köra taxi för tiotusen i månaden

- 03/06/2015, 16:29
Yasir är en av många som är högutbildad men som inte får jobb.
1 av 3

Yasir är en av många som är högutbildad men som inte får jobb.

Petra Åkesson/Yasir

Petra Åkesson vill hjälpa med honom och har lagt upp ett inlägg på sin Facebook.
2 av 3

Petra Åkesson vill hjälpa med honom och har lagt upp ett inlägg på sin Facebook.

Petra Åkesson

Inlägget har delats cirka 10600 delningar.
3 av 3

Inlägget har delats cirka 10600 delningar.

Faksimil/Facebook

Yasir drömmer om att jobba som veterinär i Sverige. Men ingen tar vara på hans kompetens. Nu vill en av hans kunder hjälpa honom.

Yasir kom till Sverige från Irak för sju år sedan på grund av Al Qaidas framfart. Där hade han bland annat hunnit utbilda sig till veterinär, och arbetat som lärare på universitet. Här i Sverige jobbar han som taxichaufför för Uber.

– Jag har sökt in på tilläggsutbildningen som veterinär flera gånger, men alltid hamnat på reserv, säger Yasir till Nyheter24.

Enligt honom har det alltid varit fler som sökt än vad som finns platser.

– Det har varit som ett lotteri.

Medan Yasir kämpar för att komma in på utbildningen har han försökt att göra allt för att bli en del av samhället i Sverige. Han läst svenska och har bland annat jobbat som pizzabud, brevbärare och på en verkstad där han trivdes väldigt mycket. Men han har aldrig fått något fast jobb.

– Jag vill inte ha något socialbidrag, jag vill bara jobba.

Han vet inte riktigt varför han inte fått ett fast jobb, kanske har det att göra med kommunikationsproblem. Yasir vill dock inte skylla på någon. Nu kör han för Uber, där han tjänar cirka 50 kronor i timmen, medan han drömmer om att någon gång i framtiden få jobba som veterinär.

En kund vill hjälpa honom

I går åkte Petra Åkesson i hans bil, och hon blev berörd av hans historia. Hon har gjort ett Facebookinlägg där hon ber allmänheten att hjälpa honom med jobb. Petra uppfattar det som att byråkratin i Sverige gör att det tar för långt tid för människor som Yasir att få jobba med sina egentliga yrken.

– Som nyanländ har man kanske inte hunnit fått samma uppbyggda kontaktnät än, vilket också är svårt om det drar ut på tiden att komma in på "sin" eller kanske någon arbetsmarknad. Yasir kan då bara luta sig tillbaka på arbetsförmedlingen, säger hon till Nyheter24.

Petra hoppas därför på att andra runt omkring kan hjälpa Yasir mer än vad myndigheterna verkar ha haft möjlighet till.

– Uppenbarligen går det lätt att hjälpa varandra. Över 10 000 delningar har lett till att tusentals människor vill hjälpa Yasir att komma in i branchen han är utbildad för.


Är Sverige dåliga på att ta vara på kompetens?