SVT väljer att klippa bort scenen där "Negerboll" nämns av programledaren.
1 av 6
SVT väljer att klippa bort scenen där "Negerboll" nämns av programledaren. - Foto: Faksimil SVT
2 av 6
- Foto: Faksimil SVT
3 av 6
- Foto: Faksimil SVT
4 av 6
- Foto: Faksimil SVT
5 av 6
- Foto: Faksimil SVT
Bathina Philipsson.
6 av 6
Bathina Philipsson. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

SVT censurerar n*gerbolls-scenen ur programserien

Familjen hade "n*gerbolls"-recept på väggen i SVT:s populära program "Bathinas skilda världar". Nu väljer SVT att att klippa bort scenen.


I senaste avsnittet av SVT:s programserie "Bathinas skilda världar" får vi se programledaren Bathina Philipson besöka en familj som har skrivit receptet på "N*gerbollar" på väggen hemma i köket.

Något som har upprört i sociala medier.

< >><>><>< >><>><>I avsnittet får vi se när Bathina får syn på texten på väggen och skrattar, sedan frågar hon om det finns några "n*gerbollar".

När Nyheter24 kontaktar Bathina säger hon att det inte var meningen att det skulle låta rasistiskt.

– Jag som är uppväxt mångkulturellt och hjälper många som har utländsk bakgrund känner inte att jag kan ta på mig någon form av rasist-stämpel eller ursäkta mitt samvete. Jag arbetar mycket mot rasism. Jag har liksom en mörk tjej som jobbar hos mig, säger Bathina till Nyheter24 och fortsätter:

– Det var verkligen inte meningen att kränka någon. I min värld så är alla människor lika värda, jag skulle aldrig kalla någon för n-ordet. Jag blev chockad och därför skrattade jag.

< >><>><>< >><>><>På frågan om varför Bathina inte ifrågasatte familjen mer i avsnittet säger Bathina att hon gjorde det, men att det klippts bort.

– Jag vet inte hur de klippte ihop det, jag är säker på att vi gick vidare och pratade om det där, men jag lägger inga värderingar i vad hon (mamman i familjen reds anm.) säger, det var kokosbollar det handlade om. Hon är en sån person som är allt annat är rasistiskt, jag ville inte gå på henne för hårt, säger Bathina och fortsätter:

– Det som stod där det var ingenting, det handlade inte om något folkslag eller människor över huvud taget, det handlade om vad bakverket hette för 30-40 år sedan.

Svt klipper bort scenen

Eva Beckman, ansvarig utgivare på SVT för programmet Bathinas skilda världar, berättar för Nyheter24 att det hela kommer att klippas bort.

– Jag förstår absolut att den här scenen väcker känslor. Vi kommer att klippa bort den, den är inte omistligt för programinnehållet i stort. Om det inte framgår för tittarna att vi problematiserar det då kan vi lika gärna ta bort det, säger hon och fortsätter:

– Serien handlar ju om fördomar och det var familjen som hade ordet på väggen, och jag förstår mycket väl att det kan vara sårande för en del av vår publik. Bathina bli ju överraskad men jag hade önskat att Bathina hade markerat lite hårdare. Men det kan vara ganska svårt i den stunden.

SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

3 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

3 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

3 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

3 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.