SVT censurerar n*gerbolls-scenen ur programserien

- 03/06/2015, 16:08 -
SVT väljer att klippa bort scenen där "Negerboll" nämns av programledaren.
1 av 6

SVT väljer att klippa bort scenen där "Negerboll" nämns av programledaren.

Faksimil SVT

2 av 6

Faksimil SVT

3 av 6

Faksimil SVT

4 av 6

Faksimil SVT

5 av 6

Faksimil SVT

Bathina Philipsson.
6 av 6

Bathina Philipsson.

JANERIK HENRIKSSON / TT

Familjen hade "negerbolls"-recept på väggen i SVT:s populära program "Bathinas skilda världar". Nu väljer SVT att att klippa bort scenen.

I senaste avsnittet av SVT:s programserie "Bathinas skilda världar" får vi se programledaren Bathina Philipson besöka en familj som har skrivit receptet på "Negerbollar" på väggen hemma i köket.

Något som har upprört i sociala medier.


Faksimil SVT


Faksimil SVT

I avsnittet får vi se när Bathina får syn på texten på väggen och skrattar, sedan frågar hon om det finns några "negerbollar".

När Nyheter24 kontaktar Bathina säger hon att det inte var meningen att det skulle låta rasistiskt.

– Jag som är uppväxt mångkulturellt och hjälper många som har utländsk bakgrund känner inte att jag kan ta på mig någon form av rasist-stämpel eller ursäkta mitt samvete. Jag arbetar mycket mot rasism. Jag har liksom en mörk tjej som jobbar hos mig, säger Bathina till Nyheter24 och fortsätter:

– Det var verkligen inte meningen att kränka någon. I min värld så är alla människor lika värda, jag skulle aldrig kalla någon för n-ordet. Jag blev chockad och därför skrattade jag.


Faksimil SVT


Faksimil SVT

På frågan om varför Bathina inte ifrågasatte familjen mer i avsnittet säger Bathina att hon gjorde det, men att det klippts bort.

– Jag vet inte hur de klippte ihop det, jag är säker på att vi gick vidare och pratade om det där, men jag lägger inga värderingar i vad hon (mamman i familjen reds anm.) säger, det var kokosbollar det handlade om. Hon är en sån person som är allt annat är rasistiskt, jag ville inte gå på henne för hårt, säger Bathina och fortsätter:

– Det som stod där det var ingenting, det handlade inte om något folkslag eller människor över huvud taget, det handlade om vad bakverket hette för 30-40 år sedan.

Svt klipper bort scenen

Eva Beckman, ansvarig utgivare på SVT för programmet Bathinas skilda världar, berättar för Nyheter24 att det hela kommer att klippas bort.

– Jag förstår absolut att den här scenen väcker känslor. Vi kommer att klippa bort den, den är inte omistligt för programinnehållet i stort. Om det inte framgår för tittarna att vi problematiserar det då kan vi lika gärna ta bort det, säger hon och fortsätter:

– Serien handlar ju om fördomar och det var familjen som hade ordet på väggen, och jag förstår mycket väl att det kan vara sårande för en del av vår publik. Bathina bli ju överraskad men jag hade önskat att Bathina hade markerat lite hårdare. Men det kan vara ganska svårt i den stunden.