1 av 2
2 av 2

Här är bluffsajten som vill ta din återbäring – kan du se skillnaden?

Ett avancerat bluffmejl sprids just nu.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Så här i skatteåterbäringstider är det många som vill lägga vantarna på din kosing. Därför är det nu extra viktigt att hålla koll på mejl-inkorgen.

Enligt Skatteverket har många hört av sig med frågor om konstiga mejl, vissa med falska namn på handläggare och med zip-filer.

– Det är precis nu när man ska få tillbaka pengar på skatten som de här mejlen dyker upp. Vi kontaktar polisen och de är medvetna om det här, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket till Nyheter24.

Ett extra sofistikerat mejl innehåller en länk till en hemsida som ser exakt ut som Skatteverkets. Där uppmanas användaren att fylla i sina kontokortsuppgifter för att få ut sina pengar.

Klicka HÄR för att se en större version.

Men genom en snabb koll i adressfältet ser man att det är en falsk sida. Alltså är det en dålig idé att ge bort sina uppgifter.

– Det som händer är att man bara gör en kopia av vår hemsida, en skärmdump mer eller mindre, fortsätter Kay Kojer på Skatteverket.

På Skatteverkets riktiga hemsida har myndigheten listat några användbara tips på hur du ska gå till väga om du fått ett mejl som ser misstänksamt ut.

Och Kay Kojer menar att den som råkar ut för det här ska polisanmäla.

– Det här är ju ett bedrägeriförsök, så vi brukar uppmana folk till att polisanmäla så att utredningar kommer igång.

/
har du fått bluffmejl?
Tack för din röst!