Här förbjuder skolan nationalsången och flaggor på studenten

- 10/06/2015, 11:36 -
Får inte synas.
1 av 4

Får inte synas.

TT

Studenfirande i Stockholm.
2 av 4

Studenfirande i Stockholm.

ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Zlatans version får inte spelas.
3 av 4

Zlatans version får inte spelas.

TT Bild

Elever i Stockholm firar med flaggor – men så blir det inte i Ljungby.
4 av 4

Elever i Stockholm firar med flaggor – men så blir det inte i Ljungby.

ANDERS WIKLUND / SCANPIX

"Det är tråkigt att det ens ska behöva bli en diskussion".

LJUNGBY. Eleverna ville gå ut med Zlatan Ibrahimovic version av nationalsången i bakgrunden och vifta med olika flaggor för att visa på att de är en multikulturell klass. Men det får de inte göra under studenten. Skolan säger nämligen nej.

– Vi har erfarenhet av att man velat ha en flagga från ett speciellt land och då vill plötsligt någon annan elev, som kanske har främlingsfientliga åsikter, gå ut med svenska flaggan runt sig, och det tycker inte vi är lämpligt just vid utspringet, säger skolans rektor Jimmie Nilsson till P4 Kronoberg.

Bild: TT

Något som tvingat eleverna i den aktuella klassen att välja en annan sång.

– Det är tråkigt att det ens ska behöva bli en diskussion om det här men vi respekterar rektorns beslut och har valt en annan låt än nationalsången. Vi har absolut inga främlingsfientliga åsikter och hade valt Zlatans låt för att den passade bra för alla. Svenska flaggan har inte varit tabu innan, men det är som att främlingsfientliga krafter har tagit över den, säger eleven Tilda Ragnarsson, som även är ordförande för Moderata Ungdomsförbundet i Ljungby, till Kvällsposten.

Bild: TT

Rektorn själv beklagar det hela men säger att förbudet infördes redan förra året.

– Någonstans kan jag förstå eleverna, men jag vill inte riskera något. Studenten ska vara en glädjefylld stund, och vi är jättetrygga i det här beslutet. Jag ser fram emot en fantastisk eftermiddag på onsdag, säger Nilsson till Smålänningen.