Första mottagningen för män.
1 av 4
Första mottagningen för män. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Omkring 370 fall anmäls om året.
2 av 4
Omkring 370 fall anmäls om året. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
3 av 4
- Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
4 av 4
- Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG / TT

Här öppnar Sveriges första akutmottagning för våldtagna män

I höst kommer män och pojkar som utsatts ha en mottagning att vända sig till.


Mottagningen på Södersjukhuset i Stockholm kommer från och med i höst att ta emot pojkar och män som råkat ut för sexualbrott. Överläkare Lotti Helström menar att män som utsätts måste få bättre stöd.

– I befolkningsstudier har man sett att våldtäkt mot män är oerhört mycket vanligare än man tror, för den allmänna uppfattningen är ju att män inte kan våldtas. Man ser också i studier att hälsoeffekterna är större för män, både när det gäller kroppslig hälsa och psykisk hälsa. Det är större risk för en våldtagen man att få posttraumatiskt stressyndrom. Det är ett sånt väldigt tabu så det blir en sådan tystnad kring den man som är utsatt, säger hon till Sveriges Radio.


Bildkälla: TT Bild

År 2014 anmäldes omkring 370 våldtäkter på pojkar och män, enligt Brottsförebygganderådets, BRÅ. Dock så tror experter att en del fall som sker inte anmäls, och därför inte registreras.

– Den absoluta majoriteten av sexuellt våldsutsatta män är utsatta av en annan man. Det kan vara förvirrande för den personliga identiteten och den sexuella identiteten att ha varit utsatt för det här, och det är en av de svårigheter vi måste möta, säger Lottie Helström till SR, och förklarar att det handlar om rättvisa:

– Det är en orättvisa att män inte får samma service när de är utsatta. De mår ännu sämre än vad kvinnorna gör, och behöver ett bättre omhändertagande än de har fått, säger hon.

Akutmottagningen på Södersjukhuset har varit tillgänglig för kvinnor i tio år. Mellan 600-700 kvinnor söker sig årligen till den.

/
Man
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rekordmånga svenskar vill behålla kontanter i framtiden

1 timme sedan

Vinnaren av Drömvinsten på 101 miljoner är hittad – det ska han göra för pengarna

2 timmar sedan
Under lördagen vann en man Lottos Drömvinsten på drygt 101 miljoner kronor. Men han var länge eftersökt, då man inte visste vem han var. Men nu är vinnaren av Drömvinsten hittad. Här får du veta vad han ska göra med pengarna.

Lugnt på USA-börsen trots bankchefens uttalande

2 timmar sedan
Indexrörelserna på börsen i New York svängde kring nollan på tisdagen sedan Jerome Powell, chef för USA:s centralbank Federal Reserve, återigen varnat för att räntorna kan behöva hållas kvar på en högre nivå under en längre period.

Powell: Räntesänkningar dröjer i USA

2 timmar sedan
Det blir mer och mer osannolikt med en sänkning av den amerikanska styrräntan inom den närmaste tiden, enligt USA:s centralbankschef Jerome Powell.

Växjö: Polisen rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Lastbil med släp i diket, Norra Åreda", skriver polisen på sin hemsida.

Rullstolsburen person dog – föll ner i pool på servicehus

3 timmar sedan
En rullstolsburen person föll ner i en pool på ett serviceboende i Västerås på julafton i fjol och avled ett par dagar senare. Nu har kommunen Lex Sarah-anmält händelsen.