Här öppnar Sveriges första akutmottagning för våldtagna män

- 17/06/2015, 10:42 -
Första mottagningen för män.
1 av 4

Första mottagningen för män.

TT NYHETSBYRÅN

Omkring 370 fall anmäls om året.
2 av 4

Omkring 370 fall anmäls om året.

TT NYHETSBYRÅN

3 av 4

Tomas Oneborg / SvD / TT

4 av 4

FOTOGRAFERNA HOLMBERG / TT

I höst kommer män och pojkar som utsatts ha en mottagning att vända sig till.

Mottagningen på Södersjukhuset i Stockholm kommer från och med i höst att ta emot pojkar och män som råkat ut för sexualbrott. Överläkare Lotti Helström menar att män som utsätts måste få bättre stöd.

– I befolkningsstudier har man sett att våldtäkt mot män är oerhört mycket vanligare än man tror, för den allmänna uppfattningen är ju att män inte kan våldtas. Man ser också i studier att hälsoeffekterna är större för män, både när det gäller kroppslig hälsa och psykisk hälsa. Det är större risk för en våldtagen man att få posttraumatiskt stressyndrom. Det är ett sånt väldigt tabu så det blir en sådan tystnad kring den man som är utsatt, säger hon till Sveriges Radio.


Bildkälla: TT Bild

År 2014 anmäldes omkring 370 våldtäkter på pojkar och män, enligt Brottsförebygganderådets, BRÅ. Dock så tror experter att en del fall som sker inte anmäls, och därför inte registreras.

– Den absoluta majoriteten av sexuellt våldsutsatta män är utsatta av en annan man. Det kan vara förvirrande för den personliga identiteten och den sexuella identiteten att ha varit utsatt för det här, och det är en av de svårigheter vi måste möta, säger Lottie Helström till SR, och förklarar att det handlar om rättvisa:

– Det är en orättvisa att män inte får samma service när de är utsatta. De mår ännu sämre än vad kvinnorna gör, och behöver ett bättre omhändertagande än de har fått, säger hon.

Akutmottagningen på Södersjukhuset har varit tillgänglig för kvinnor i tio år. Mellan 600-700 kvinnor söker sig årligen till den.