​Nu blir Skåne en del av Greater Copenhagen

- 22/06/2015, 22:28 -
Skåne kommer säljas som Greater Copenhagen.
1 av 4

Skåne kommer säljas som Greater Copenhagen.

TT Bild/Montage

Skånes flagga.
2 av 4

Skånes flagga.

TT NYHETSBYRÅN

Malmö.
3 av 4

Malmö.

JESSICA GOW / SCANPIX

Köpenhamn.
4 av 4

Köpenhamn.

Ap

Skåne ska marknadsföras som Köpenhamn.

Ett stående skämt om att man borde "ge bort Skåne till Danmark" har nu blivit till verklighet. Eller till viss del i alla fall.

Nu ska man börja marknadsföra Öresundsregionen som "Greater Copenhagen", skriver Sydsvenskan. Öresundskommittén ska slås samman med den danska motsvarigheten Greater Copenhagen och det nya namnet på den sammanslagna kommittén blir Greater Copenhagen and Skåne Committe.

Skåningarna har dock inte alltid varit positiva till namnet.

– Malmö har varit med på banan hela tiden. Men det har funnits tveksamheten om hur man ska använda begreppet Greater Copenhagen. Men nu är vi överens om det, säger Andreas Schönström (S) som är kommunalråd i Malmö.

Och regionsstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) menar att det har funnits ett missförstånd i debatten – bland annat har det hävdats att Skåne inte ska heta Skåne längre.

– Greater Copenhagen är ett marknadsföringsbegrepp som vi främst ska använda i stora internationella marknadsföringsprojekt. När vi marknadsför oss i Sverige kommer vi så klart att fortfarande att vara Skåne, säger han till Sydsvenskan.

Borde Skåne ges bort helt till Danmark?