Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Varning för bluffsamtal sprids – så slipper du bli lurad på pengar

- 25/06/2015, 12:56 -
Ringer bara en signal.
1 av 4

Ringer bara en signal.

TT / Privat

Väntar på att du ska ringa upp.
2 av 4

Väntar på att du ska ringa upp.

Många har varnat på sociala medier.
3 av 4

Många har varnat på sociala medier.

Facebook

Enligt appen True Caller.
4 av 4

Enligt appen True Caller.

Misstänkt bedrägerinummer ringer runt till folk för att blåsa dem på pengar.

På sociala medier varnar flera personer för ett mystiskt telefonnummer som ringer en eller ett fåtal signaler och sedan lägger på.


Landskoden från numret är från Somalia och det hela rör sig troligtvis om något slags bedrägeri. Ett ganska klassiskt sådant, enligt polisen.

– Det är ofarligt att svara när det ringer sådana här nummer. Det är när man själv ringer upp som man riskerar att debiteras, säger Anders Olofsson som jobbar på polisens nationella bedrägericenter.

Om du ringer upp kan alltså pengar dras. Det kan till exempel ske en debitering på din telefonräkning.

Enligt appen Truecaller, som är en automatisk nummerupplysning för smartphones, är numret registrerat på ett namn som står skrivet med arabiska bokstäver och som är fritt översätts till "Den som lägger näsan i blöt".

Och enligt Twitter så verkar det som att numret varit verksamt sedan 2013. Det senaste dygnet är det dock flera som blivit uppringda.

Men så länge du inte ringer upp telefonnumret är det ingen fara. Anders Olofsson rekommenderar även folk som blir uppringda av sådana här nummer att kontakta teleoperatören och kolla om de har mer information om just det numret.

Har du blivit uppringd?