Måndag 27 Jun
Stockholm

Så mycket högre lön får kvinnor i Stockholm

Det ska bli högre löner för bland annat undersköterskor.
Det ska bli högre löner för bland annat undersköterskor. Foto: LEIF R JANSSON / TT

Stockholms stad höjer lönen för kvinnodominerade yrken.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I dag finns de lägsta lönerna i Stockholm hos de kvinnodominerade yrkena inom Kommunals område, det skriver SVT. Men Stockholms stad vill ha en förändring, och nu är förhandlingarna mellan facket och staden klara vilket kommer att leda till en höjning.

– Det här är ett väldigt viktigt steg att höja lönerna på de kvinnodominerade yrkena och för att få mer jämställda löner. Men det är ju också så, att om några år så är det brist på yrkesutbildad personal inom välfärden och vi behöver fler som utbildar sig till bland annat undersköterskor och barnskötare i framtiden, säger personalborgarrådet Clara Lindblom (v) till SVT.

Bland annat undersköterskor, barnskötare och lokalvårdare får nu en löneförhöjning. Just nu är den lägsta lönen på 18 080 kronor i månaden vilket höjs till 19 000. Generellt hamnar löneförhöjningen på mellan 880 kronor och 920 kronor i månaden.

"Finns inga garantier"

I årets budget finns 70 miljoner för att höja lönerna, och förlaget får en positiv mottagning även från oppositionen även om oppositionsborgarrådet Cecilia Brinck (m) är orolig för hur det ska räcka.

– Vi tycker i grunden att det är bra att satsa på att höja lönerna speciellt i kvinnodominerade yrken men det finns inga garantier för var pengarna kommer att hamna, säger hon till SVT.

"De privata företagen får vi spänna ögonen i"

Tanken är att hälften av pengarna ska gå till kommunalt anställda och den andra hälften till privata arbetsgivare inom den kommunala verksamheten men för de sistnämnda går det inte att hur pengarna ska fördelas inom företagen.

Enligt Lindblom kommer man att säkerställa att det kommunalt går till högre löner.

– De privata företagen får vi spänna ögonen i, sen får vi se till att höjningen kommer in i kollektivavtalen så att den kommer alla till del, säger hon till SVT.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.