Tisdag 26 Okt
Stockholm

Svensken döms – efter att 460 kilo guld försvunnit spårlöst

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Han köpte guld för andras pengar.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Mannen ska ha lurat minst 400 investerare på 120 miljoner. För pengarna köpte han guld, 460 kilo, som sedan försvann spårlöst.

Den 42-årige stockholmaren bakom Svenska Valutagruppen döms nu till två års fängelse. Han döms på flera punkter, men inte för förskingring eftersom det inte går att bevisa att 42-åringen tagit guldet eller med avsikt låtit en annan person ta det.

BILDKÄLLA" target="_blank">BILDKÄLLA

Han fick över 400 personer att investera i sin verksamhet där tanken var att spekulera i valutor. Men istället köpte han guld för sammanlagt 85 miljoner kronor. Enligt 42-åringen förvarades guldet i bankfack hos en affärsman i Schweiz.

Affärsmannen, som ska heta ”Cem Neseli”, ska enligt stockholmaren försvunnit med guldet. Polisens har dock inte hittat något som tyder på att "Neseli" existerar.

Tingsrätten noterar det märkligt att 42-åringen litade på en man som han inte kände, med guldet.

Stockholmaren gick i konkurs redan 2009 och hans skuld hos Kronofogden är på nätta 58 miljoner. Han misstänktes redan 2010 ha gömt undan guld för 75 miljoner.

BILDKÄLLA

Mannen hävdar dock att han är oskyldig och menar att han förlorat 20 miljoner själv, skriver Dagens Nyheter. Enligt åklagare Carl Asterius är affärsavtalen mellan "Neseli" och stockholmaren oseriösa och delvis förfalskade.


Guldet är fortfarande spårlöst försvunnet.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela