Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så kan det bli billigare att tanka i Sverige

- 15/07/2015, 07:35
Kan bli billigare.
1 av 3

Kan bli billigare.

TT NYHETSBYRÅN

Bensinpriset kan sjunka.
2 av 3

Bensinpriset kan sjunka.

TT NYHETSBYRÅN

Detta efter gårdagens avtal.
3 av 3

Detta efter gårdagens avtal.

TT/AP

Bensinpriset kan komma att sjunka.

I går stod det klart att Iran och sex tungviktarnationer, ledda av USA, hade förhandlat sig fram till en överenskommelse och avtal kring Irans kärnenergiprogram.

Bild: TT

Vilket betyder att sanktionerna mot Iran antagligen kommer att lyftas framöver – något som kan göra det billigare att tanka.

– Det betyder att det kan pumpas ut mer olja på en marknad som redan flödar över av olja. Vi har redan sett att priserna har sjunkit de senaste veckorna när man var inne i slutet av förhandlingarna. Men de kan falla lite till framöver, säger Thina Margrethe Saltvedt, oljeanalytiker vid Nordea, till Aftonbladet.

Bild: TT

Hon säger också till tidningen att det på sikt kommer att påverka bensinpriserna i Sverige, men att det inte går att säga hur mycket. Och eftersom att marknaden redan är full av råolja kan det komma att dröja innan priserna stiger igen.

– När priserna är tillräckligt låga så sätts inte ny produktion igång på grund av att man inte tjänar på det. Då minskar utbudet. Men eftersom det tar så lång tid från att oljan produceras innan den kommer ut på marknaden tar en sådan förändring tid. Nu när det kan komma ännu mer olja från Iran så kommer det att ta ännu längre tid tills priserna stiger, säger Saltvedt till Aftonbladet.