Så populärt är militären – jämfört med PH

Vad är populärast?


Allt fler söker sig till militären, men hur många söker i jämförelse till Paradise Hotel?

Mellan juli 2014 och juli i år ansökte totalt 32 152, varav 13 496 godkändes för rekryt. Hittills i år har 17247 ansökt och 7463 blivit godkända för rekryteringstest, enligt Försvarsmakten.

– Jag skulle bedöma att det ligger likvärdigt. Det är generellt fler ansökningar under våren, säger Peter Tagesson, rekryteringssamordnare på Försvarsmakten till Nyheter24.

Det är 21 152 fler än som sökte till Paradise Hotel (11 000) och 8 106 fler än till lärarutbildningen i år.

BILDKÄLLA

Försvarsmakten har uttökat antalet utbildningsplatser med 400 stycken. Även om de har tillräckligt många heltidssoldater behövs det alltid fler eftersom de ska växa varje år.

– Vi har ju en ökning och behöver få in 4 000 varje år för personalgenomströmning och tillväxt.

Och det är flera prov som ska klaras innan en blir antagen till grundläggande militär utbildning (GMU).

– Det är olika krav, men minst 18 år, fullt frisk och svenskt medborgarskap. Psykolog-intervjuer och fysisk prestation testas, säger Tagesson.

En tredjedel faller bort redan i det inledande datortestet, men alla som blir antagna och genomgår GMU får ett jobberbjudande.

– Alla som är godkända och genomför utbildningen får ett erbjudande om hemvärnsavtal eller heltidsanställning, säger Peter Tagesson.

Under 2016 kommer den grundläggande militär utbildning (GMU) göras om och gå från dagens 12 veckor till mellan 9 och 12 månader.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du hellre vara med i PH än bli militär?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kosttillskott återkallades – flera döda

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

1 timme sedan
Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.