Måndag 6 Dec
Stockholm

Så populärt är militären – jämfört med PH

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Vad är populärast?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Allt fler söker sig till militären, men hur många söker i jämförelse till Paradise Hotel??

Mellan juli 2014 och juli i år ansökte totalt 32 152, varav 13 496 godkändes för rekryt. Hittills i år har 17247 ansökt och 7463 blivit godkända för rekryteringstest, enligt Försvarsmakten.

– Jag skulle bedöma att det ligger likvärdigt. Det är generellt fler ansökningar under våren, säger Peter Tagesson, rekryteringssamordnare på Försvarsmakten till Nyheter24.

Det är 21 152 fler än som sökte till Paradise Hotel (11 000) och 8 106 fler än till lärarutbildningen i år.

BILDKÄLLA

Försvarsmakten har uttökat antalet utbildningsplatser med 400 stycken. Även om de har tillräckligt många heltidssoldater behövs det alltid fler eftersom de ska växa varje år.

– Vi har ju en ökning och behöver få in 4 000 varje år för personalgenomströmning och tillväxt.

Och det är flera prov som ska klaras innan en blir antagen till grundläggande militär utbildning (GMU).

– Det är olika krav, men minst 18 år, fullt frisk och svenskt medborgarskap. Psykolog-intervjuer och fysisk prestation testas, säger Tagesson.

En tredjedel faller bort redan i det inledande datortestet, men alla som blir antagna och genomgår GMU får ett jobberbjudande.

– Alla som är godkända och genomför utbildningen får ett erbjudande om hemvärnsavtal eller heltidsanställning, säger Peter Tagesson.

Under 2016 kommer den grundläggande militär utbildning (GMU) göras om och gå från dagens 12 veckor till mellan 9 och 12 månader.

Skulle du hellre vara med i PH än bli militär?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela