Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu är det ännu fler som får gonorré

- 22/07/2015, 15:47 -
Många har dessutom fler sexpartners.
1 av 3

Många har dessutom fler sexpartners.

Claudio Bresciani / SCANPIX

Antalet fall gonorré har ökat.
2 av 3

Antalet fall gonorré har ökat.

Färre använde kondom.
3 av 3

Färre använde kondom.

Ap

Gonorré har ökat mycket bara de senaste åren.

Jämfört med 2013 har gonorré ökat under 2014 med så mycket som 20 procent, enligt en ny rapport från Folkhälsomyndigheten som Sveriges Radio skriver om. Förra året upptäcktes 1336 fall av könssjukdomen.

Anledningar till att det blivit fler fall ska bland annat vara att färre använder kondom samtidigt som många har flera sexpartners och att allt fler testar sig för sjukdomar.


Bildkälla: Faksimil / YouTube

– Vissa könssjukdomar kan också leda till ärrbildning och ge senare effekter på livmoder, äggledare och prostata. Det är nackdelar som många inte tänker på, även om man i Sverige kan bota gonorré, säger Kajsa Flisager, chefsjuksköterska på Södersjukhusets avdelning för infektion, till Sveriges Radio.

En anledning till att fler fall upptäcks är att fler testar sig, vilket är bra, men nu gäller det att få fler att använda kondom som skyddar mot könssjukdomar.