Många har dessutom fler sexpartners.
1 av 3
Många har dessutom fler sexpartners. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Antalet fall gonorré har ökat.
2 av 3
Antalet fall gonorré har ökat.
Färre använde kondom.
3 av 3
Färre använde kondom. - Foto: Ap

Nu är det ännu fler som får gonorré

Publicerades: 22 Jul 2015, 15:47, Uppdaterades: 23 Aug 2021, 23:27

Gonorré har ökat mycket bara de senaste åren.


Jämfört med 2013 har gonorré ökat under 2014 med så mycket som 20 procent, enligt en ny rapport från Folkhälsomyndigheten som Sveriges Radio skriver om. Förra året upptäcktes 1336 fall av könssjukdomen.

Anledningar till att det blivit fler fall ska bland annat vara att färre använder kondom samtidigt som många har flera sexpartners och att allt fler testar sig för sjukdomar.


Bildkälla: Faksimil / YouTube

– Vissa könssjukdomar kan också leda till ärrbildning och ge senare effekter på livmoder, äggledare och prostata. Det är nackdelar som många inte tänker på, även om man i Sverige kan bota gonorré, säger Kajsa Flisager, chefsjuksköterska på Södersjukhusets avdelning för infektion, till Sveriges Radio.

En anledning till att fler fall upptäcks är att fler testar sig, vilket är bra, men nu gäller det att få fler att använda kondom som skyddar mot könssjukdomar.

/
/
/
Relaterat
3 st olika typer av kondomer som man enkelt hittar på nätet
Det har blivit kutym att inleda nya relationer med kondom eftersom det skyddar effektivt mot könssjukdomar och annat man kan få efter en skön natt.
Självtesta säkert för Klamydia hemma med hemmatest
Idag kan kvinnor på 20 minuter ta reda på och självtesta med hemmatest för Klamydia och se om man har Klamydia som 5% av alla kvinnor i åldern 18-22 går runt med.
Här är lagen som ska tvinga porrskådisar att bära skyddsglasögon
För att säkerheten alltid kommer först.
Unga köper felaktig klamydiamedicin på nätet: "Ett bekymmer"
Unga behandlar sig med klamydiamedicin som de köper på nätet och i utlandet. Men antibiotikan används inte på svenska ungdomsmottagningar eftersom den inte är tillräckligt effektiv.
Använder du kondom?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Nytt covidvaccin testas – ska klara mutationer

Sverige inte redo för framtida solcellsavfall

1 timme sedan
Mängden gamla solcellspaneler och vindturbinblad väntas mångdubblas i takt med att solenergi- och vindkraftanläggningar växer. Men Sverige är inte redo att hantera den förväntade mängden av uttjänta solcellspaneler och vindturbinblad i framtiden, slår Riksrevisionen fast i ny rapport.

Nytt åtal mot Donald Trump

1 timme sedan
USA:s expresident Donald Trump säger att han åtalas i samband med en federal utredning om hur han hanterat hemligstämplade dokument efter sin tid i Vita huset. Justitiedepartementet har inte bekräftat åtalet.

Spökgarn ska städas bort från svenska vatten

2 timmar sedan
På tio platser kring Sveriges kuster ska städinsatser genomföras för att samla in de fiskeredskap som förlorats i sjöar och hav, uppger Havs- och vattenmyndigheten (Hav) i ett pressmeddelande.

Frankrike i chock efter knivdådet

igår 23:24
Läget är fortsatt kritiskt för de fyra barn som attackerades av en man i Annecy. Gärningsmannen har uppehållstillstånd i Sverige, men hade enligt den franske inrikesministern nekats asyl i Frankrike.

Expert om migrationspakten: En urvattnad framgång

igår 22:54
EU:s medlemsländer har slutligen enats om en framtida asyl- och migrationspolitik. Det har varit oenighet sedan flyktingkrisen 2015. Det är en stor förhandlingsframgång i dag, säger Bernd Parusel, expert på EU:s migrationspolitik.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.