Nu varnar veterinärer för mops-aveln.
1 av 2
Nu varnar veterinärer för mops-aveln. - Foto: tt bild
2 av 2
- Foto: tt bild

Veterinärer rasar mot mops-aveln – orsakar andningsproblem

Kräver samarbete för djurens bästa.


Så kallade trubbnosiga hundar, som till exempel fransk bulldog och mops, har ökat i popularitet de senaste åren. Men nu slår veterinärerna larm. I ett öppet brev på Facebook larmar nu flera veterinärer om att flera hundägare inte vet om hur pass svåra skador oansvarig avel kan drabba hundarna – speciellt när det gäller andningssvårigheter.

”Flertalet trubbnosiga hundar med andningsbesvär har också ett ett trångt svalg med ett långt gomsegel, vilket också ofta kräver korrigerande kirurgi för att djuret ska kunna syresätta sig normalt", skriver veterinärerna.

– Hunden tas ofta till veterinären med anledning av helt andra problem. Hundarna har ofta problem med magen eller de kräks. Just magproblemen är typiska för en hund med andningssvårigheter, säger veterinären Maria Karlsson på djursjukhuset i Sundsvall till SVT.

I värsta fall måste hunden opereras, men om man väntar för länge kan det faktiskt vara för sent. Därför vill veterinärerna nu sprida informationen till hundägarna.

– Vi är inte ute efter att utrota trubbnoshundar. Alla trubbnosiga hundar är inte sjuka. Vi vill få till stånd ett vettigt samarbete för djurens bästa, säger Maria Karlsson till SVT.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har hundägare dålig koll?
Tack för din röst!