Demonstration mot främlingsfientlighet.
Demonstration mot främlingsfientlighet. - Foto: TT BILD

Ny rapport: Så mycket ökar hatbrotten

Rekordmånga polisanmälningar kom in i fjol.


Hatbrott 2014

Enligt Brå anmäldes 6270 hatbrott 2014, vilket är en ökning på 14 procent i jämförelse med år 2013. Anmälningarna bedömdes ha följande motiv:

69 procent: rasistiska eller främlingsfientliga.

10 procent: offrets sexuella läggning.

8 procent: islamofobiska.

4 procent: kristofobiska eller andra antreligiösa motiv.

1 procent: transfobiska.

En ny rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå, visar att 7 av 10 hatbrottsanmälningar från 2014 bedöms ha rasistiska eller främlingsfientliga motiv.

Av alla anmälningar från förra året innehöll 6 270 ett hatbrottsmotiv. Men Carina Djärv, ansvarig utredare på Brå, vet inte vad ökningen beror på.

– Det var två val och tillhörande debatt, och saker hände både i världen och i Sverige. Hatbrott har varit i fokus både i media och hos polisen. Det kan ha ökat allmänhetens och den enskilda polismannens medvetenhet om de här brotten, säger Djärv, till SVT.

Men trots att polisen har i uppdrag att uppmärksamma hatbrott så är graden uppklarade brott låg, endast fem procent av alla anmälda brott från 2013 uppklarades. Den låga siffran beror enligt Brå på att de olika typer av brott som ingår i hatbrottsstatistiken, exempelvis ofredande, ärekränkningar och klotter, har en generellt låg uppklarningsgrad.

Enligt Eva Sund, kommissarie på polisens utvecklingsavdelning måste rättsväsende och polisen lämna gamla tankesätt.

– Vi måste höja medvetenheten inom poliskåren om att vi måste leta efter det här motivet. Traditionellt så letar domstolar efter själva handlingen och uppsåtet, men motivet är inte jätteviktigt. Då faller det ofta bort i förundersökningen, säger hon till SVT.

Sund tror att även om anmälningarna ökar finns det ett stort mörkertal. Rapporten visar att 70 procent av anmälningarna gällande hatbrott hade rasistiska motiv och tio procent handlade motiven om offrets sexuella läggning.

Bland hatbrotten fanns också kategorier som islamofobi, antisemitism, kristofobi eller andra antireligiösa motiv.

– Det finns motsättningar mellan grupper i Europa. Ett hatbrott riktas inte bara mot individen utan en hel grupp av personer. I förlängningen är det ett hot mot demokratin och våra grundläggande fri- och rättigheter. Det glöms ofta bort, säger Sund.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.