Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Antiabortkampanj chockar med blodiga bilder på döda foster

- 04/08/2015, 14:24
1 av 3

FAKSIMIL/SVT

2 av 3

FAKSIMIL/SVT

3 av 3

FAKSIMIL/SVT

Kampanjen bestod av bilder tryckta på en lastbil.

Många chockades idag när en lastbil med bilder på döda foster åkte runt i Linköping och Norrköping. Bakom står en organisation som vill se ett förbud mot abort.

Med de blodiga bilderna vill organisationen Människorätt för ofödda (MRO), ändras folks syn i frågan.

– Varje abort dödar en liten människa. Säger vi det så är det ingen som lyssnar på oss. Visar vi det så får man en egen upplevelse, när man får se de här autentiska bilderna. Då får man själv avgöra om det här ett brutalt mördande av en liten människa eller inte, säger Mats Selander, ordförande till SVT.

Enligt Selander har kvinnor rätt till sin kropp, fram tills hon blir gravid och tar vid en abort rätten över den oföddas kropp.

En barnmorska som SVT pratat med intygar att det är ett foster på bilderna och tillägger att hen:

"Aldrig sett ett foster som varit så trasigt, det ser sönderslitet ut. Det kan naturligtvis bli så i undantagsfall, men är inte legio. Att publicera en sådan bild är skrämseltaktik, enligt mitt tycke".

BILDKÄLLA

En som blev chockad var 22-årige Niklas Hansson och han är kritisk till kampanjen.

– Man blir ju äcklad av de som står bakom kampanjen. De vill inskränka på andra människors privatliv och deras fria vilja, säger han till SVT.

Selander är också språkrör i Kristna Värdepartiet, som också är emot abort. De lyckades 2014 samla in de 1500 namnunderskrifter som krävs för att kunna registrera sitt parti. Inga av riksdagspartierna vill förbjuda abort, även om Sverigedemokraterna vill se en ändring av abortgränsen från dagens 18 veckor till 12.

Se SVT:s inslag från platsen: