Tisdag 25 Jan
Stockholm

7 saker vi vet om knivdådet på Ikea

1 av 9
2 av 9
3 av 9
4 av 9
5 av 9
6 av 9
7 av 9
8 av 9
9 av 9

Här är vad som hänt hittills.

Kommentera (36)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

LÄS MER: Åklagaren: Har hittats flera knivar på platsen

LÄS MER: De två misstänkta knivmördarna känner varandra sen tidigare

1. Ägde rum på måndagen


Bildkälla: TT Bild

Det var vid lunchtid på måndagen som de första rapporterna om ett stort polispådrag på Ikea i Västerås inkom. En stund senare kom nyheten om att tre personer skadats.

2. Två personer omkomna, en skadad


Bildkälla: TT Bild

Knivdådet ska ha ägt rum på husgerådsavdelningen. Två personer omkom, och en skadades allvarligt. Den skadade som fördes till sjukhus är en av de två misstänkta.

3. Två misstänkta gärningsmän


Bildkälla: TT Bild

En man född 1992 greps kort efter attacken i en busskur utanför Ikea. Gripandet fångades på film, och under eftermiddagen anhölls mannen skäligen misstänkt för mord, det vill säga den lägre misstankegraden.

Den andra misstänkta, en man född 1979, skadades allvarligt och fördes till sjukhus. Han är nu anhållen för mord på sannolika skäl, alltså den högre misstankegraden.

4. De döda mor och son


Bildkälla: TT Bild

Enligt uppgifter till VLT är offren mor och son. Mamman uppges vara 55 år och sonen 28. De ska ha varit på semester i Västerås, och är alltså hemmahörande någon annanstans.

5. Kände inte varandra

Bildkälla: TT Bild

Det finns inga kända kopplingar mellan de misstänkta gärningsmännen och offren. De omkomna verkar ha valts ut slumpmässigt. Polisen kallar knivdådet för "en galen händelse".

6. Ikea tar hand om personalen


Bildkälla: TT Bild

I en uppdatering på Facebook kommenterade Mattias Johansson, varuhuschef på butiken, händelsen. Han skriver att tankarna går till de drabbade och att de nu kommer att fokusera på att ta hand om personalen.

7. Nekar till brott


Bildkälla: TT Bild

23-åringen som är misstänkt på sannolika skäl nekar till brott.

– Han hördes i går eftermiddag. Han förnekar brott. Jag kan inte gå in närmare på vad han säger i det här skedet med hänsyn till utredningen. Vi går inte och kommenterar motiv överhuvudtaget. Vi lämnar inga kommentarer om ett eventuellt motiv. Vi har ingenting vi kan gå ut med nu. Det jobbar vi vidare med, säger vice chefsåklagare Eva Morén till Expressen.

8. Kan finnas på film


Bildkälla: TT Bild

Butiken har 44 övervakningskameror, så möjligheten att hela förloppet har hamnat på film finns. Något som troligen kommer göra bevisläget bättre.

9. Mordvapnet hittat


Bildkälla: TT Bild

Ytterligare styrka för bevisningen är att kniven som användes har hittats. Den tros komma från Ikeas sortiment.

Kommentera (36)
Kopiera länk
Dela