Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mjölkkrisen slår mot bönderna – men så mycket tjänar Arlas vd

Arlas VD Henri de Sauvage tar ut miljonlön.
1 av 4

Arlas VD Henri de Sauvage tar ut miljonlön.

arla/tt bild (montage)

Mjölkdebatten är het just nu.
2 av 4

Mjölkdebatten är het just nu.

tt bild

Arla har sänkt ersättningen till bönderna.
3 av 4

Arla har sänkt ersättningen till bönderna.

TT bild

4 av 4

TT bild

Nyheter | 11/08/2015 10:17

Vd:n tar ut miljonlön – men på Arla tycker man inte det är konstigt.

Arlaböndernas ersättning har minskat ordentligt senaste året. Mjölkpriset har den senaste tiden varit ett hett samtalsämne, och många menar att mjölkbönderna får på tok för lite betalt. För ett år sedan fick en Arla-bonde 366 öre betalt för ett kilo mjölk. Den siffran är nu nere på 288 öre, alltså en minskning med ungefär en fjärdedel.

Men under 2014 tog Arlas vd Henri de Sauvage ut två miljoner kronor mer i lön än sin företrädare, och kunde mjölka ut en månadslön på ungefär 500 000 kronor, skriver tidningen Land. Sammanlagt handlar det om en ersättning på 6,2 miljoner kronor.

Men på Arla tycker man inte att de Sauvages lön är konstig.

– Det är klart att många bryr sig om Arla-bönderna och de svenska mjölkböndernas situation just nu som är väldigt pressad. Men det här gäller 2014 som var ett starkt år för Arla och där vi hade ett högt mjölkpris. Dessutom har Henri till skillnad från sin företrädare även ansvar för Danmark och inte bara Finland och Sverige, säger Claes Henriksson, presschef på Arla, till Nyheter24.

Bild:TT

Är det inte rimligare att investera i mjölkbönderna istället för att ge vd:n hög lön?

– Det här gäller 2014 som var ett starkt år för Arla och där vi hade ett högt mjölkpris. Dessutom har Henri till skillnad från sin företrädare även ansvar för Danmark och inte bara Finland och Sverige.

Menar du att han kommer få mindre i lön 2015?

– Jag kan givetvis inte från min position kommentera vare sig vd:s eller andra personers avtal. Men många ledande företrädare i Arla har rörliga lönedelar, som givetvis påverkas av hur det går för Arla. Men situationen för 2015 går inte att jämföra med 2014. Det är en helt annan marknad som gäller nu, säger Claes Henriksson till Nyheter24.

Borde mjölkböndernas ersättning höjas?